x
x

Zamrzavanja jajnih stanica kao polica osiguranja

  22.12.2012.

Istovremeno sa zastrašujućim upozorenjem ženama od strane stručnjaka za in vitro oplodnju (IVF) u Velikoj Britaniji da njihova plodnost brzo opada s dobi, oni također promiču mogućnost zamrzavanja njihovih jajnih stanica kao policu osiguranja.

Zamrzavanja jajnih stanica kao polica osiguranja

Dr. Gillian Lockwood, iz Centra za plodnost Midland (Midland Fertility Centre), gdje je pomoću zamrznutih jajnih stanica začeta polovina britanskih beba, rekla je za London Times sljedeće:

„Jedan dio mene želi reći da bi zamrzavanje jajne stanice trebao biti očev dar kćeri nakon diplome. To bi bilo vrlo sigurno, brzo i jednostavno te biste mogli imati 20 prekrasnih jajnih stanica u zamrzivaču. Ali - i to jedno veliko 'ali' - zabrinuta sam kako bi to promijenilo životne izbore žena te bi one mogle pomisliti: 'Pa, umjesto da osnujem obitelj s ne-baš-savršenim gospodinom, ja si mogu priuštiti iščekivanje apsolutno savršenog gospodina.'"

Zapravo, žene u Velikoj Britaniji se, kao i drugdje u razvijenom svijetu, udaju sve kasnije i odgađaju porođaj. Danas je prosječna dob žene pri porodu prvog djeteta 31 godina, u odnosu na 1962. godinu kada su to bile 24 godine.

Cijeli tekst dostupan je na stranicama HKLD-a.