x
x

Transfer smrznutih embrija rezultira rađanjem veće i teže djece

  18.07.2011.

Istraživanja pokazuju da IVF-djeca rođena nakon transfera smrznutih embrija imaju veću vjerojatnost da budu i teža i veća. U usporedbi sa "svježim embrijima", djeca rođena iz smrznutih embrija imaju 1.6 puta veću vjerojatnost da se rode krupnija.

Transfer smrznutih embrija rezultira rađanjem veće i teže djece

Francuski znanstvenici su ispitivali djecu rođenu iz smrznutih embrija te ih usporedili sa skupinom djece rođene nakon transfera svježih embrija, u pogledu načina poroda, stope prijevremenih poroda, prosječnih dimenzija, niske porođajne težine i stope perinatalne smrtnosti.

Istraživači su otkrili da su prosječna težina, visina i opseg glave u 'krio'-beba veće od onih 'svježih' beba. 9.2% krio beba bile su "male za gestacijsku dob", u usporedbi s 14.8% 'svježih' IVF beba i 11.3% prirodno začetih beba.

"Nije se činilo kako transfer smrznutih embrija može negativno utjecati na neonatalni ishod", kaže dr. Sylvie Epelboin iz Bichat-Claude Bernard bolnice u Parizu. "Nismo sigurni zašto su krio bebe teže i veće, ali mislimo kako bi to moglo biti povezano s hormonskom hiperstimulacijom tijekom svježih ciklusa."

Djeca visoke porođajne težine češće se rađaju carskim rezom i opsteričkim intervencijama, što može rezultirati komplikacijama i za dijete i majku. Ona također mogu uzrokovati značajne komplikacije pri porodu, kao što su pucanje i gubitak krvi.

Izvornik: sciencedaily.com
Preveo: Slaven Falamić, mr.pharm.