x
x

Intracitoplazmatska injekcija spermija kod umjetne oplodnje

  05.01.2014.

Unatoč pritužbama stručnjaka, sve više i više IVF klinika koristi intracitoplazmatsku injekciju spermija (ICSI).

Intracitoplazmatska injekcija spermija kod umjetne oplodnje
ICSI se koristi za liječenje 53-68% neplodnih parova u Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.

Lisa Jardine, predstojnica Odbora za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), požalila se da neke klinike koriste ICSI jer je to lakše, a ne zato što je to u najboljem interesu pacijentica.

"Vjerujemo da je uporaba ICSI-ja odviše rasprostranjena iz razloga što je sam postupak lakši. Znanstvenici koji ga zagovaraju već znaju da će dječak rođen putem ICSI-ja vjerojatno imati smanjeni broj spermija. Stoga je pomalo zabrinjavajuće da se ICSI tako često koristi." Istraživanja su pokazala da ICSI dovodi do više zdravstvenih problema kod djece. Također je i skuplji.

Pišući za BioNews, Steven Fleming sa Sveučilišta u Sydneyu ogorčeno tvrdi da je učestalost muškog uzroka neplodnosti samo 30 do 40%, no da se ICSI koristi za liječenje 53-68% neplodnih parova u Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji. Pretpostavlja se da liječnici vjeruju kako će ICSI rezultirati višim stopama trudnoće, iako za to ne postoje uvjerljivi dokazi.

"Znamo da djeca rođena putem ICSI-ja imaju, kasnije u životu, povećan rizik od nekih problema, te da je neplodnost jedan od njih," kaže Allan Pacey, predsjednik Britanskog društva za plodnost. "Iz tih razloga moramo biti oprezni u upotrebi ICSI-ja. ICSI treba koristiti kada je to potrebno, a ne kao neku vrstu jamstva protiv neuspješne oplodnje, kako neke klinike pristupaju."

Izvornik: independent.co.uk

Preveo: Ivan Pavao Gradiški, dr.med.