x
x

Bol u mladih osoba s cerebralnom paralizom

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  11.07.2014.

Nova studija objavljena u časopisu Archives of Disease in Childhood pokazala je da je u mladih osoba s cerebralnom paralizom (CP) bol vrlo česta te ukazala na to da bi u ovoj populaciji kliničari trebali rutinski određivati razinu boli.

Bol u mladih osoba s cerebralnom paralizom
Mnogo je potencijalnih uzroka boli u ovoj populaciji, uključujući spazme, subluksaciju kuka, kontrakture, operativna mjesta, terapijske intervencije, invalidska pomagala i cjevčice za gastrostomu. Hranjenje također može biti neugodno.

U mladih osoba s cerebralnom paralizom bol je vrlo česta i povezana je s nižim subjektivnim osjećajem dobrobiti i smanjenim sudjelovanjem u aktivnostima. Mnogo je potencijalnih uzroka boli u ovoj populaciji, uključujući spazme, subluksaciju kuka, kontrakture, operativna mjesta, terapijske intervencije, invalidska pomagala i cjevčice za gastrostomu. Hranjenje također može biti neugodno. Što se tiče funkcionalne boli, ona je u bolesnika s cerebralnom paralizom česta barem onoliko koliko je česta u općoj populaciji.

U ovom su članku Parkinson i kolege objavili rezultate u ime ispitivača SPARCLE studije (Study of participation of children with Cerebral Palsy living in Europe) koja ima za cilj otkriti najbolje načine promocije kvalitete života i sudjelovanja u aktivnostima djece s cerebralnom paralizom u Europi. Za ovu presječnu studiju prikupljeni su podaci o težini, učestalosti, mjestu i okolnostima boli u prethodnom tjednu te jačina boli povezana s terapijom u prethodnoj godini.

Obuhvaćeno je 667 ispitanika iz sedam europskih zemalja, u dobi od 13-17 god. Podaci su prikupljeni upitnikom; 429 upitnika su ispunili sami ispitanici, dok su 657 upitnika ispunili  roditelji.

Procijenjena prevalencija bilo koje boli u prethodnom tjednu bila je 74% (95% CI 69% do 79%) kada su upitnik ispunjavali sami bolesnici, odnosno 77% kada su ga ispunjavali roditelji (95% CI 73% do 81%). 40% je prijavilo bol u nogama, 34% glavobolje i 45% onih koji su primali fizikalnu terapiju prijavilo je bol tijekom terapije. Više je djevojčica nego dječaka prijavilo bol (OR=2.1, 95% CI 1.5 do 3.0), a mlade su osobe prijavljivale bol češće ako su patile od emocionalnih poteškoća. Roditelji su češće prijavljivali bol u djece s emocionalnim poteškoćama, kao i u slučajevima više narušene sposobnosti hodanja.

Autori diskutiraju važnost utvrđivanja boli u mladih osoba s cerebralnom paralizom, naglašavajući multifaktorijalnu etiologiju i različite potencijalne mogućnosti liječenja, uključujući prepoznavanje povezanosti između mentalnog zdravlja i boli. Ovi rezultati imaju značajne implikacije na proces praćenja mladih osoba s cerebralnom paralizom jer je vjerojatno da će se isti problemi zadržati i prenijeti u odraslu dob.

U zaključku se navodi da bi kliničari trebali u ovoj populaciji rutinski određivati razinu boli s obzirom da je bol povezana neposrednim distresom i nižim subjektivnim osjećajem dobrobiti, kao i smanjenim sudjelovanjem u aktivnostima. Navodi se također da je potrebno implementirati i evaluirati kliničke intervencije za smanjenje boli.