x
x

Koliko dugo može biti pohranjena donirana sperma?

  11.09.2012.

Tvrtka iz Minneapolisa tvrdi kako se svjetski rekord za rođenje iz smrznute sperme popeo na 40 godina. Reprotech, tvrtka specijalizirana za zamrzavanje sperme, jajnih stanica i zametaka, kaže kako je spermu 1971. darovao Amerikanac japanskog podrijetla.

Koliko dugo može biti pohranjena donirana sperma?

On i njegova supruga nisu mogli imati djece, ali on je htio nastaviti svoju krvnu liniju, pa je pohranio svoju spermu u banku sperme. Jednom paru koji je trebao donora sperme i koji su bili zaintrigirani donorovom pričom rođene su blizanke.
Svi sudionici ove priče priči su anonimni, tako da je teško dobiti više informacija. Međutim, čini se da je zamrznuta sperma bila pohranjena kod različitih tvrtki, te na barem četiri različite lokacije kroz više od četiri desetljeća. Glasnogovornik Reprotecha izjavio je kako je donor vjerojatno potrošio više od 8000 U$D kako bi njegova sperma ostala zamrznuta.

Donor je htio sudjelovati u odabiru para, ali ne želi sudjelovati u životima djece. Rene Almeling, sociologinja na Sveučilištu Yale, koja je stručnjakinja za medicinsko tržište sperme, rekla je kako je vremenski razmak potaknuo zanimljiva pitanja. „Činjenica da donor može biti odavno mrtav a njegovi potomci živi, presijeca veze između donora i potomaka, a te veze sve više ljudi danas odabiru slijediti", izjavila je za St. Paul Pioneer Press.

Glasnogovornik Reprotecha izjavio je kako je je nemoguće reći koliko sperma može biti pohranjena, ali moguće je da to bude i nekoliko tisuća godina.

Izvornik: bioedge.org
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.