x
x

Međunarodni dan sklerodermije, 29.lipnja

  27.06.2014.

U Hrvatskoj se podaci o oboljelima od sklerodermije sustavno prate u Registru osoba s invaliditetom, za one osobe kod kojih je utvrđen invaliditet zbog te bolesti. U Registru su zabilježeni podaci za 129 osoba s sistemnom sklerozom (M34- MKB10 šifra) s 4,6x većom učestalošću kod žena

Međunarodni dan sklerodermije, 29.lipnja

Sistemska skleroza ili sklerodermija je češća u žena i tipično se pojavljuje u dobi od 30 do 60 godina. Udružena je sa sklerodaktiliojm, Raynaudovim fenomenom, teleangiektazijama, kserostomijom, disfagijom i Sjögrenovim sidromom (sicca sindrom, "suhi" sindrom).

Difuzna sistemska skleroza je kronična multisistemska bolest nepoznata uzroka karakterizirana fibrozom kože, krvnih žila i unutarnjih organa. Patogeneza nije razjašnjena a uključuje imunosne mehanizme, oštećenje krvnih žila i aktivaciju fibroblasta. Bolest postepeno napreduje do značajnog zatajenja jednog ili više organskih sustava. Etiologija nije poznata što znači da nema etiloškog liječenja. Simptomatsko liječenje ovisi o dominantno zahvaćenom organu.

Izvor: www.hzjz.hr