x
x

Dugoročne posljedice nepovoljnih perinatalnih zbivanja

  16.01.2014.

Posljednjih desetljeća nepobitno je dokazano da unutrašnji i izvanjski uvjeti koji vladaju tijekom trudnoće, izravno koreliraju s rastom i razvojem nerođenoga djeteta, imaju izravni utjecaj na njegov novorođenački i dojenački razvoj, a posebice na dugoročni razvoj kroz cijeli život.

Dugoročne posljedice nepovoljnih perinatalnih zbivanja

Nepovoljna perinatalna zbivanja tijekom trudnoće (majčina malnutricija, hipoksija, upala) povezana su s brojnim ranim i kasnim poremećajima intermedijarnoga metabolizma i morfološkim promjenama, što postupno uzrokuje rani ili kasni pobol. Tako je dokazano da fetalna hipoksija ili intrauterina upala izravno koreliraju s učestalošću neuromotornoga oštećenja djeteta, posebice cerebralne pareze u više od 90% nastanka za vrijeme trudnoće, a čija se incidencija nije smanjila unatrag šesdeset godina usprkos naprednoj perinatalnoj skrbi.

Također, načini rađanja (npr. povišenje incidencije carskih rezova) imaju sve više poveznica s kasnijim nepovoljnim utjecajem na zdravlje i kvalitetu života, povišenom incidencijom upalnih kroničnih bolesti crijeva, alergija i astme.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti, aterogeneza, hipertenzija, dijabetes, astma te cerebrovaskularni i srčani udar, pa autizam i hiperaktivni poremećaji imaju začetke u nepovoljnim zbivanjima tijekom trudnoće, posebice uzrokovani spomenutom hipoksijom i upalom.

U radu su predstavljene spoznaje o utjecaju nepovoljnih zbivanja tijekom trudnoće i porođaja na zdravlje i kvalitetu života u odrastanju i odrasloj dobi te njihove međusobne poveznice. Pokušat će se prikazati i povezati međusobnost pojedinih bolesti i uzroka smrti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s navedenim spoznajama, te izdvojiti možebitne čimbenike rizika i načine života.

Dubravko Habek

VEZANI SADRŽAJ > <