x
x

Veći rizik smrtnosti od COVID-19 kod starijih osoba koji žive s mladima

  29.10.2020.

Starije osobe koje žive s mlađim ljudima, uključujući i one koji su još radno sposobni, imaju veći rizik smrtnosti od COVID-19, prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet Healthy Longevity.

Veći rizik smrtnosti od COVID-19 kod starijih osoba koji žive s mladima

Koristeći švedske registre stanovništva i smrti, istraživači su proučavali gotovo 275.000 odraslih osoba starijih od 70 godina u Stockholmu. Otprilike 3400 je umrlo  između ožujka i svibnja 2020., 38% od COVID-19.

Oni koji su živjeli s najmanje jednom osobom mlađom od 66 godina imali su 60% povećan rizik za smrt od COVID-19 u odnosu na one koji žive sa starijim ljudima. Uz to, oni koji su živjeli u najgušće naseljenim četvrtima imali su 70% veći rizik u odnosu na osobe koje su živjele u rjetko naseljenim područjima. Starije osobe koje žive u domovima za stare i nemoćne imaju četiri puta veći rizik zaraze sa SARS-CoV-2 od onih koji samostalno žive u svojim stanovima.

Unatoč značajnoj emocionalnoj i fizičkoj podršci koju njegovatelji i obitelj mogu pružiti starijim odraslima, čini se da izolacija od mlađih članova kućanstva kod kuće i dalje znatno smanjuje rizik za izloženost od COVID-19. Trebat će i dalje provoditi preventivne mjere na razini kućanstva kako bi se zaštitile starije osobe jer se pandemija i dalje nastavlja.

The Lancet Healthy Longevity DOI:https://doi.org/10.1016/S2666-7568(20)30016-7

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxirinoIbuxin RapidPLIVIT total energy
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: