x
x

MIND dijeta i restrikcija kalorija u očuvanju kognitivnih sposobnosti

  14.12.2023.

Studija objavljena sredinom 2023. otkriva značaj dugoročne ustrajnosti u pridržavanju MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) prehrani u svrhu očuvanja i poboljšanja zdravlja mozga.

MIND dijeta i restrikcija kalorija u očuvanju kognitivnih sposobnosti

Radi se o prvom randomiziranom kliničkom ispitivanju te vrste. U studiji su zabilježena kratkoročna kognitivna poboljšanja unutar prve dvije godine, međutim, nije primijećena značajna razlika između MIND dijete i kontrolne dijete s ograničenim unosom kalorija tijekom trogodišnjeg razdoblja. Unatoč tome, istraživači naglašavaju da će se dobrobiti MIND dijete vjerojatno vidjeti tijekom duljeg razdoblja, što je u skladu s ranijim istraživanjima

MIND dijeta je bila prihvaćena od 2015. zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje mozga, usporavanja kognitivnog pada i smanjenja rizika od razvoja Alzheimerove bolesti.

Ključne činjenice kliničkog istraživanja:

1. Trogodišnje kliničko ispitivanje pokazalo je kognitivna poboljšanja u prve dvije godine za ispitivanu skupinu koja je bila na MIND dijeti, ali nije bilo značajne razlike u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je bila na redukcijskoj dijeti.

2. Ovo je prvo randomizirano kliničko ispitivanje koje je bilo osmišljeno za testiranje učinaka prehrane na kognitivne sposobnosti, a uključilo je pojedince starije od 65 godina bez kognitivnih oštećenja.

3. MIND dijeta je kombinacija mediteranske i DASH dijete, a svrstana je među pet najboljih dijeta prema U.S. News & World Reportu i to šest godina za redom.

Ispitivanje je uspoređivalo dvije različite intervencije u prehrani, od kojih su obje uključivale savjetovanje o prehrani s blagim ograničenjem unosa kalorija od 250 kalorija dnevno za smanjenje tjelesne mase.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine, pokazali su da unutar trogodišnjeg razdoblja nije bilo značajne statističke razlike u promjeni kognicije za sudionike u skupini na MIND dijeti u usporedbi s kontrolnom skupinom na uobičajenoj dijeti. Obje grupe su upućene kako smanjiti dnevni unos kalorija za 250 kilokalorija. U obje grupe je došlo do značajnog poboljšanja tijekom prve dvije godine studije.

Obje su skupine izgubile približno 5 kilograma tijekom tri godine, što sugerira da je gubitak težine mogao biti taj koji je pogodovao kognitivnim sposobnostima u ovom ispitivanju. Ključna je bila restrikcija kalorija, a ne toliko pridržavanje određene dijete.