x
x

Trčanje smanjuje smrtnost neovisno o trajanju ili brzini

  David Čičić, dr. med.

  30.07.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology tvrdi da svega nekoliko minuta trčanja dnevno ili trčanje manjim brzinama značajno smanjuje sveukupnu smrtnost i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti.

Trčanje smanjuje smrtnost neovisno o trajanju ili brzini
Dosljednost u trčanju povezana je s najvećom koristi, odnosno 30% manjim sveukupnim rizikom od smrti i 50% manjom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology tvrdi da svega nekoliko minuta trčanja dnevno ili trčanje manjim brzinama značajno smanjuje sveukupnu smrtnost i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Trčanjem u trajanju od samo 5-10 minuta dnevno i pri brzinama manjim od 10 km/h može se ostvariti pozitivan učinak na očekivano trajanje života.

Autori su pratili odnos trčanja i rizika od smrti zbog svih uzroka te posebno smrti od kardiovaskularnih bolesti kod 55.137 odraslih osoba, starosti 18 - 100 godina. Otprilike 24% sudionika se u slobodno vrijeme bavilo trčanjem. Tijekom 15 godina praćenja umrlo je 3413 osoba, od čega je njih 1217 umrlo od kardiovaskularnih bolesti.

Prema rezultatima istraživanja trkači su imali 30% manji rizik od smrti zbog svih uzroka i 45% manji rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti u odnosu na netrkače. Također, trkači su u usporedbi s netrkačima živjeli 3 godine duže.

Koristan učinak nije ovisio o vremenu, dužini puta, učestalosti ni brzini trčanja. Sudionici koji su tjedno trčali kraće od 51 minute, manje od 10 km, sporije od 10km/h ili samo 1-2 puta imali su manji rizik od smrti u odnosu na netrkače.

Analizom navika trčanja i smrtnosti pokazalo se da je dosljednost u trčanju povezana s najvećom koristi, odnosno 30% manjim sveukupnim rizikom od smrti i 50% manjom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo istraživanje bi moglo motivirati zdrave, ali sedentarne osobe da bez previše muke ostvare koristan učinak na vlastito zdravlje.