x
x

Žene koje su preboljele rak trebaju se više kretati

  Klara Čičić, dr. med.

  02.07.2014.

Mnoge žene oboljele od raka ne slijede nacionalne amjernice o redovitoj tjelovježbi, unatoč njezinim dokazanim blagodatima, objavljeno je u časopisu Cancer.

Žene koje su preboljele rak trebaju se više kretati
Edukaciju o važnosti fizičke aktivnosti nakon dijagnoze karcinoma dojke treba inkorporirati u proces liječenja karcinoma dojke.

Mnoge žene oboljele od raka dojke ne slijede nacionalne smjernice o redovitoj tjelovježbi, unatoč njezinim dokazanim blagodatima, objavljeno je u časopisu Cancer.

Većina žena čak se manje kretala nakon provedenog liječenja, nego prije liječenja karcinoma.

Smjernice preporučaju 150 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta tjedno ili 75 minuta intenzivnog vježbanja tjedno.

Samo 35% žena slijedilo je smjernice, a 59% njih smanjilo je razinu fizičke aktivnosti nakon dijagnoze karcinoma. To je posebice bilo izraženo u Afroamerikanki koje su rjeđe slijedile smjernice i manje se kretale.

U studiji je sudjelovalo 1735 žena oboljelih od invazivnog karcinoma dojke u dobi od 20 do 74 godine koje su same procjenjivale razinu fizičke aktivnosti.

Tjelovježba je dokazano povezana s boljim preživljenjem i boljom kvalitetom života nakon dijagnosticiranog karcinoma dojke. Autori studije smatraju kako bi educiranje o važnosti fizičke aktivnosti trebalo inkorporirati u proces liječenja karcinoma dojke.