x
x

Obnovljeni Cochrane sustavni pregled: Tjelovježba za ublažavanje depresije

  14.10.2013.

Depresija je česta bolest, koja pogađa više od 100 milijuna ljudi širom svijeta. Depresija može imati značajan utjecaj na zdravlje i smanjiti kvalitetu života. Istraživanja pokazuju da i lijekovi i psihološke terapije mogu učinkovito liječiti depresiju. Međutim, mnogim je ljudima draže pokušati alternativne mogućnosti liječenja. Neke smjernice pokazuju da bi se tjelovježba mogla koristiti kao jedna od terapija izbora.

Obnovljeni Cochrane sustavni pregled: Tjelovježba za ublažavanje depresije
Buduća istraživanja trebaju detaljnije istražiti koja bi vrsta tjelovježbe mogla najviše pomoći depresivnim osobama, kao i broj i trajanje tjelovježbe koja ljudima najviše pomaže. Potrebna su nova, veća istraživanja kako bi se utvrdilo da li je tjelovježba jednako učinkovita kao antidepresivi ili psihološke terapije.

Ovaj sustavni pregled je obnovljena verzija prethodnog Cochrane sustavnog pregleda, koji je objavljen 2010. i u kojem je utvrđeno da tjelovježba može ublažiti simptome depresije, ali je učinak bio malen i činilo se da ne traje nakon prestanka vježbanja.

Stoga su autori htjeli istražiti da li su u međuvremenu napravljena nova klinička istraživanja koja bi nam omogućila odgovor na sljedeća pitanja:

-Je li tjelovježba učinkovitija od nikakvog liječenja za ublažavanje simptoma depresije?

-Je li tjelovježba učinkovitija od lijekova protiv depresije (antidepresiva) za ublažavanje simptoma depresije?

-Je li tjelovježba učinkovitija od psiholoških terapija ili ne-medicinskih terapija za depresiju?

-Koliko je tjelovježba pacijentima prihvatljiva kao oblik liječenja depresije?

Koja su istraživanja uključena u ovaj sustavni pregled?

Autori su pretražili medicinske baze podataka kako bi pronašli sva visoko-kvalitetna randomizirana kontrolirana istraživanja koja odgovaraju na pitanje koliko je učinkovita tjelovježba za liječenje depresije u odraslih osoba starijih od 18 godina. Pretraživanjem literature autori su tragali za istraživanjima objavljenim do ožujka 2013. godine. Također su tražili studije koje su bile u tijeku do ožujka 2013. Sva istraživanja su morala uključiti odrasle osobe s dijagnozom depresije, a fizička aktivnost kojom su se bavili morala je zadovoljiti određene kriterije kako bi mogla odgovarati definiciji „tjelovježbe“.

U sustavni pregled je uključeno 39 kliničkih istraživanja s ukupno 2326 ispitanika. Autori sustavnog pregleda naglašavaju kako su neke od uključenih studija bile loše kvalitete, što ograničava pouzdanost rezultata. Kad su u analizu uključena samo visoko-kvalitetna istraživanja, tjelovježba je imala samo malen učinak na raspoloženje, koji nije bio statistički značajan.

Što nam govore dokazi iz ovog sustavnog pregleda?

-Tjelovježba je umjereno učinkovitija nego nikakva terapija za ublažavanje simptoma depresije.

-Tjelovježba nije učinkovitija od antidepresiva za ublažavanje simptoma depresije, iako se ovaj zaključak temelji na malom broju istraživanja.

-Tjelovježba nije učinkovitija od psiholoških terapija za ublažavanje simptoma depresije, iako se ovaj zaključak temelji na malom broju istraživanja.

-Autori sustavnog pregleda navode da je razlika između tjelovježbe i nikakve terapija bila manje uvjerljiva kad su analizirali samo visoko-kvalitetne studije.

-Ovisno o istraživanju, od 50 do 100% pacijenata pridržavalo se režima tjelovježbe.

-Dokazi o tome da tjelovježba depresivnim osobama može popraviti kvalitetu života nisu jasni.

Što bi se trebalo biti sljedeće?

Autori sustavnog pregleda preporučuju da bi buduća istraživanja trebala detaljnije istražiti koja bi vrsta tjelovježbe mogla najviše pomoći depresivnim osobama, kao i broj i trajanje tjelovježbe koja ljudima najviše pomaže. Potrebna su nova, veća istraživanja kako bi se utvrdilo da li je tjelovježba jednako učinkovita kao antidepresivi ili psihološke terapije.

 

VEZANI SADRŽAJ > <