x
x

Tjelovježba smanjuje smrtnost bolesnika s dijabetesom

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  13.09.2012.

Umjerena, ali redovita tjelovježba smanjuje rizik od smrti za čak 38% kod bolesnika s dijabetesom, objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine.

Tjelovježba smanjuje smrtnost bolesnika s dijabetesom

Istraživanje uključuje podatke iz prospektivnog kohortnog istraživanja na 5859 bolesnika i meta-analizu 12 prijašnjih istraživanja.

Istraživači su proveli prospektivno kohortno istraživanje pod nazivom European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition Study (EPIC studija) u periodu od 1992. do 2000. godine u koje su uključili 5859 bolesnika s dijabetesom tipa I i II u dobi od 35 do 70 godina.

Ispitivanje je pokazalo da je ukupna tjelesna aktivnost povezana s nižim rizikom kardiovaskularnih oboljenja i ukupne smrtnosti. U usporedbi s tjelesno neaktivnim osobama, najniža stopa smrtnosti zabilježena je kod umjereno aktivnih osoba. Tjelesna aktivnost u slobodno vrijeme također je povezana s nižom ukupnom stopom smrtnosti, a hodanje je povezano sa smanjenim rizikom od smrtnosti uslijed kardiovaskularnih oboljenja.

Kako bi dodatno utvrdili povezanost između tjelovježbe i smanjene smrtnosti istraživači su proveli meta-analizu 12 objavljenih prospektivnih istraživanja provedenih tijekom 2010. godine. Sva istraživanja su bila usmjerena na različite aspekte utjecaja tjelesne aktivnosti na dijabetes.

Pronađena je povezanost, koja je u skladu sa stanjem u općoj populaciji, po kojoj se tjelesna aktivnost povezuje s 33% smanjenim rizikom od ukupne smrtnosti i 35% manjim rizikom od smrtnosti uslijed kardiovaskularnih oboljenja u usporedbi s tjelesnom neaktivnosti.

Istraživači navode da dokazi njihova istraživanja s podacima iz meta-analize podržavaju široko prihvaćeno vjerovanje da tjelesna aktivnost smanjuje rizik od smrti kod osoba s dijabetesom, međutim, ističu kako se bolesnici često ne pridržavaju savjeta liječnika.

Imajući to na umu buduća istraživanja bi trebala razjasniti odrednice tjelesne neaktivnosti i dizajnirati uspješne strategije za promicanje aktivnog načina života.

VEZANI SADRŽAJ > <