x
x

PTSP, stres i kardiovaskularni rizik kod žena

  David Čičić, dr. med.

  10.08.2015.

Žene s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) imaju značajno veći rizik za razvoj nepoželjnih kardiovaskulrnih događaja kao što su srčani i moždani udar, iznosi istraživanje objavljeno u časopisu Circulation.

PTSP, stres i kardiovaskularni rizik kod žena
Nezdravi oblici ponašanja kao što su pušenje, pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti te zdravstveni pokazatelji, npr. povišeni krvni tlak, mogu objasniti gotovo polovicu povezanosti između PTSP-a i povišenog kardiovaskularnog rizika.

Žene s četiri ili više simptoma PTSP-a su imale 60% veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti u odnosu na žene bez podataka o izloženosti traumatskim događajima. Stope kardiovaskularnih bolesti su bile 45% više u skupini žena bez simptoma PTSP-a, ali koje su prijavile izloženost traumatskim događajima. Nezdravi oblici ponašanja kao što su pušenje, pretilost i nedostatak tjelesne aktivnosti te zdravstveni pokazatelji, npr. povišeni krvni tlak, mogu objasniti gotovo polovicu povezanosti između PTSP-a i povišenog kardiovaskularnog rizika.

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi probir na povišen kardiovaskularni rizik i smanjenje zdravstveno rizičnih oblika ponašanja kod žena izloženih traumi predstavljali obećavajuće metode prevencije i liječenja.

Autori su analizirali povezanost simptoma PTSP-a i izloženosti traumi s rizikom kardiovaskularnih događaja (srčanog i moždanog udara) tijekom perioda od 20 godina na uzorku od 49.978 žena iz studije Nurses´ Health Study II.

PTSP najčešće povezujemo s muškarcima u vojnoj službi. Zbog toga je i većina istraživanja povezanosti kardiovaskularnog rizika i PTSP-a provedena na muškarcima koji su služili u vojsci ili ljudima koji su preživjeli katastrofe. No, autori napominju da se PTSP dvostruko češće javlja u žena. Ovo je prvo istraživanje koje proučava ovu povezanost u isključivo ženskoj populaciji. 

VEZANI SADRŽAJ > <