x
x

Smanjenje kardiovaskularne smrtnosti i pobola – što još učiniti?

  18.08.2015.

Budući da su kardiovaskularne bolesti (KVB) i dalje vodeći uzrok pobola i smrtnosti, pokušavamo unaprijediti naša nastojanja u svrhu njihova smanjenja. U svakodnevnom radu implementiramo smjernice kardiovaskularne (KV) prevencije te educiramo pacijente kako bi promijenili loše životne navike i stavili pod kontrolu KV čimbenike rizika.

Smanjenje kardiovaskularne smrtnosti i pobola – što još učiniti?

Međutim, sve to nije dovoljno bez potpore cjelokupnoga društva i politike države. Stoga se postavlja pitanje što trebamo još učiniti, kako djelovati. 

Na primjeru Nizozemske članak upućuje na to kojim su aktivnostima, akcijama i udrugama, ali i reformama uspješno smanjeni KV smrtnost i pobol.

Danas je u Hrvatskoj najveći teret KV prevencije na liječnicima. Time postižemo samo individualnu prevenciju. Ne postoji sustavna politika društva koja bi djelovala na cijelu populaciju. 

Može li nam Nizozemska svojim primjerom aktivnosti KV prevencije na razini cijeloga društva biti primjer? Mislim da nam je dobar uzor i u ovim uvjetima ekonomske recesije. Mediteranska smo zemlja, a Francuska i Španjolska kao mediteranske zemlje imaju najbolje rezultate u redukciji KV morbiditeta i mortaliteta. Cilj nam je svima produljenje prosječnoga životnog vijeka uz smanjenje prijevremenog umiranja od KV bolesti.

Sonja Frančula-Zaninović

VEZANI SADRŽAJ > <