x
x

Konzumacija crvenog mesa i peradi povezana s povećanim kardiovaskularnim rizikom

  Marija Škrlec, mag. pharm

  06.02.2020.

Veća konzumacija prerađenog mesa, neobrađenog crvenog mesa i peradi povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB), pokazalo je promatračko istraživanje iz JAMA Internal Medicine.

Konzumacija crvenog mesa i peradi povezana s povećanim kardiovaskularnim rizikom

Istraživači su objedinili podatke iz šest američkih kohorta koje su obuhvaćale gotovo 30.000 odraslih koji su dali osnovne podatke o prehrani u razdoblju između 1985. i 2002. godine. Tijekom praćenja od 19 godina, zabilježeno je oko 7000 kardiovaskularnih događaja (KVD), a otprilike je 8900 sudionika umrlo.

Nakon multivarijatne prilagodbe uočeno je da su svaka dva dodatna obroka neobrađenog crvenog mesa, prerađenog mesa ili peradi, koji se konzumiraju svaki tjedan, povezana sa značajno povećanim rizikom za KVD događaje, dok konzumiranje ribe nije bilo. Uz to, svaka dodatna dva obroka prerađenog ili neobrađenog crvenog mesa tjedno povezana su s povećanim rizikom od smrtnosti, dok perad i morski plodovi nisu.

Apsolutni je porast rizika za svaku povezanost bio ispod 2%. Također, postojalo je nekoliko ograničenja u istraživanju, uključujući nedostatak informacija o načinima pripreme hrane (npr. pržena piletina ili piletine na žaru).