x
x

Faktori rizika i kroničnog tijeka PTSP-a: pregled suvremenih spoznaja

  26.06.2019.

Posttraumatski stresni poremećaj je produljena/odgođena reakcija na proživljeni traumatski događaj, koja se očituje psihološkim posljedicama poput izbjegavanja podsjetnika na traumu, ponovnog proživljavanja traumatskog događaja te pojačane pobudljivosti organizma.

Faktori rizika i kroničnog tijeka PTSP-a: pregled suvremenih spoznaja

Desetljeća istraživanja ovog poremećaja rezultirala su proširivanjem spoznaja identifikacijom različitih faktora rizika, zaštitnih faktora te odrednica i korelata akutnog i kroničnog tijeka. Cilj ovog rada pružiti je što obuhvatniji pregled suvremenih spoznaja bioloških, psiholoških i socijalnih faktora rizika i korelata poremećaja kao i odrednica njegovog akutnog i kroničnog tijeka.

Nalazi istraživanja ovog područja dotiču područja bioloških, psiholoških te socijalnih faktora u podlozi razvoja ovog poremećaja te ukazuju na potrebu za integrativnim pristupom razumijevanju njegova nastanka. Spoznaje nedovoljno istraženoga, no veoma relevantnoga područja socioekonomskih faktora rizika, također su prikazane.

Zaključci mnogih istraživanja ovog područja, posebice njegovog kroničnog tijeka, odnose se na zapreke u smislu poteškoća razlučivanja čimbenika koji su premorbidni faktori od onih koji su posljedica samog tijeka poremećaja.

Doris Čuržik