x
x

Prekovremeni rad povećava rizik KV bolesti - metaanaliza

  Klara Čičić, dr. med.

  24.08.2015.

Rad od 55 ili više sati tjedno povezan je s povećanim rizikom od moždanog udara i koronarne bolesti, pokazala je najiscrpnija meta-analiza do sada objavjena u časopisu Lancet.

Prekovremeni rad povećava rizik KV bolesti - metaanaliza
Znanstvenici smatraju da bi iznenadna smrt od posljedica moždanog udara mogla biti rezultat ponavljajućeg i dugotrajnog okidanja stresnog odgovora.

Ova studija pokazuje da bi trebalo posvetiti više pažnje prevenciji vaskularnih bolesti u pojedinaca koji rade prekovremeno.

Meta-analiza uključila je 25 studija iz  10 različitih zemalja svijeta i najveća je takve vrste do sada. Tijekom 8 godina praćenja, 4768 sudionika doživjeo je infarkt, a 1722 moždani udar.

U usporedbi sa standardnim radnim vremenom od 35 do 40 sati tjedno, rad duži od 55 sati tjedno povećava rizik moždanog udara (relativni rizik, 1.33) i koronarne bolesti (relativni rizik 1.13).

Mehanizam ove povezanosti ostaje nepoznat, no znanstvenici smatraju da bi iznenadna smrt od posljedica moždanog udara mogla biti rezultat ponavljajućeg i dugotrajnog okidanja stresnog odgovora.  

VEZANI SADRŽAJ > <