x
x

Fizički naporan posao i hipertenzija imaju nepovoljan utjecaj na srce

  02.03.2016.

Prijašnja istraživanja pokazala su da obavljanje poslova koji zahtijevaju visoki tjelesni napor može povećati rizik od bolesti srca kod žena i muškaraca. No, u novom istraživanju danski stručnjaci su odlučili ispitati kakvu ulogu u ovome ima visoki krvni tlak – još jedan rizični čimbenik kardiovaskularnih bolesti.

Fizički naporan posao i hipertenzija imaju nepovoljan utjecaj na srce

U istraživanju je sudjelovalo 12.093 medicinskih sestara kod kojih je tijekom 15 godina praćenja zabilježeno 580 slučajeva ishemijske bolesti srca. Inače, 12 % ispitanica patilo je od visokog krvnog tlaka, a s obzirom na zahtjevnost posla bile su podijeljene u tri skupine – skupinu koja je obavljala tjelesno vrlo naporne, umjereno naporne i nenaporne poslove.

Rezultati su pokazali da u usporedbi s onima s normalnim krvnim tlakom koje su obavljale tjelesno umjereno naporne poslove, ispitanice s visokim krvnim tlakom koje su obavljale vrlo naporne poslove, imale su gotovo 3 puta veći rizik od razvoja ishemijske bolesti srca.

Procijenjeno je da kombinacija visokog krvnog tlaka i zahtjevnog posla doprinosi javljanju 60 slučajeva ishemijske bolesti srca na svakih 10.000 slučajeva ove bolesti godišnje. Navedena učestalost daleko je veća od one koja se mogla očekivati s obzirom na rezultate dosadašnjih istraživanja, stoga su autori zaključili da kombinacija visokog krvnog tlaka i zahtjevnog posla ima znatno veći nepovoljan učinak od samostalnog utjecaja ovih dvaju čimbenika.

Izvor: European Journal of Preventive Cardiology

VEZANI SADRŽAJ > <