x
x

Učestalost šećerne bolesti među ženama s PTSP-om

  Klara Čičić, dr. med.

  21.01.2015.

Žene s većim brojem simptoma PTSP-a imale su gotovo dvostruko veći rizik oboljenja od šećerne bolesti tipa 2 nego žene bez traumatskih iskustava, objavljeno je u časopisu JAMA Psychiatry.

Učestalost šećerne bolesti među ženama s PTSP-om
Upotreba antidepresiva i viši indeks tjelesne mase u žena s PTSP-om dodatno povećava rizik oboljenja od tipa 2 šećerne bolesti.

Veći broj simptoma PTSP-a linearno je povezan s incidencijom šećerne bolesti tipa 2. Upotreba antidepresiva i viši indeks tjelesne mase u žena s PTSP-om dodatno povećava rizik oboljenja od tipa 2 šećerne bolesti.

Podaci su dobiveni su iz velike studije The Nurses’ Health Study II koja je uključivala gotovo 50.000 žena civila, a vrijeme praćenja iznosilo je čak 22 godine. Prethodne studije u kojima je PTSP povezivan s učestalijim rizikom oboljenja od šećerne bolesti najčešće su rađene na populaciji vojnika.

Zdravstveni radnici uključeni u liječenje žena s PTSP-om trebali bi misliti na povećani rizik oboljenja od šećerne bolesti tipa 2 u tih žena te ih u skladu s time savjetovati i skrbiti o njihovom zdravlju.

VEZANI SADRŽAJ > <