x
x

Simptomi ustezanja od kanabisa učestali kod adolescenata

  David Čičić, dr. med.

  12.09.2014.

Široko je rasprostranjeno mišljenje da kanabis nije droga koja stvara ovisnost, ali novo istraživanje pokazuje da 40% adolescenata koji se liječe zbog zloupotrebe kanabisa ispoljavaju simptome ustezanja – obilježja ovisnosti o drogama.

Simptomi ustezanja od kanabisa učestali kod adolescenata
Adolescenti su imali i veću vjerojatnost poremećaja raspoloženja te negativnih životnih posljedica kao što su odsutnost s posla ili iz škole, financijski problemi i problemi u vezi.

Prema istraživanju, 84% korisnika kanabisa je ispunilo kriterije ovisnosti o supstanci. Kriteriji su obuhvatili povećanu toleranciju ili upotrebu kanabisa, neuspjele pokušaje smanjenja ili prekida korištenja droge i korištenje supstance unatoč pogoršanju psihijatrijskog stanja.

Simptome ustezanja (apstinencije) samostalno je prijavilo 40% adolescenata i svaki od njih je ispunio kriterije ovisnosti o supstanci, sugerirajući da je ustezanje visoko specifični pokazatelj poremećaja pri korištenju kanabisa. Ove osobe su imale i veću vjerojatnost poremećaja raspoloženja te negativnih životnih posljedica kao što su odsutnost s posla ili iz škole, financijski problemi i problemi u vezi.

Iako se simptomi ustezanja smatraju znakom ovisnosti, oni nisu utjecali na sposobnost smanjenja korištenja kanabisa tijekom trajanja istraživanja. Ipak, adolescenti sa simptomima ustezanja koji su priznali postojanje problema uspješnije su smanjili korištenje kanabisa tijekom jednogodišnjeg perioda.

Od ukupno 127 adolescenata dobi 14-19 godina liječenih zbog zloupotrbe droga, njih 90 je prijavilo kanabis kao sredstvo zloupotrebe. Na početku istraživanja te nakon 3, 6 i 12 mjeseci  procjenjeno je postojanje simptoma ustezanja, prisutnost dijagnoze psihijatrijskih poremećaja ili simptoma, osobno mišljenje o postojanju problema s korištenjem droge i bilo kakvih životnih posljedica kao rezultata korištenja droge.

„Važnost razumijevanja ovisnosti, rizika i opasnosti povezanih s korištenjem kanabisa je glavna tema ovog istraživanja. Poznato je da prepoznavanje tih rizika smanjuje vjerojatnost da će se netko početi drogirati i da bolje razumjevanje uloge supstance u problemima koje pacijenti proživljavaju može pomoći u smanjenju korištenja,“ zaključuje dr. John Kelly, jedan od autora.

VEZANI SADRŽAJ > <