x
x

Porasla upotreba marihuane i amfetaminskih stimulansa među mladima u SAD-u

  Lana Karačić, mag. pharm.

  03.01.2013.

Posljednjih 12 mjeseci smanjilo se konzumiranje cigareta i alkohola među mladima, ali je značajno porasla upotreba marihuane i amfetaminskih stimulansa. Rezultati su to istraživanja koje se već 37. godinu provodi među učenicima diljem SAD-a.

Porasla upotreba marihuane i amfetaminskih stimulansa među mladima u SAD-u

Pohvalna je činjenica da je ove godine zabilježena najniža stopa konzumacije alkohola otkad je istraživanje započelo. S druge strane, zabrinjava podatak da 36% učenika puši marihuanu, od čega 6.5% svakodnevno, a brojka je u porastu zbog mišljenja da marihuana nije štetna.

„THC, ključni sastojak marihuane, mijenja sposobnosti hipokampusa da učinkovito komunicira s ostalim regijama mozga. Također je dokazano da pušenje marihuane u adolescentskoj dobi može smanjiti IQ.", navodi dr. Nora Volkow.

Istraživanje je pokazalo i porast upotrebe amfetaminskog stimulansa, te smanjenje upotrebe Salvie (biljka Salvia divinorum), Ecstasyja, inhalata i većine ilegalnih supstanci (osim marihuane).

Istraživanjem su dobiveni i sljedeći zanimljivi podaci: 5.6% učenika i dalje koristi OTC lijekove protiv kašlja i prehlade koji sadrže dekstrometorfan, dok približno 68% ispitanika od prijatelja i obitelji uzima analgetike u nemedicinske svrhe.

Primijećeno je i smanjenje upotrebe opioidnog analgetika hidrokodona u kombinaciji s paracetamolom s 10% na 7.5.%, no dr. Volkow naglašava kako je taj postotak i dalje neprihvatljiv.

Zaključeno je da određeni padajući trendovi pokazuju da su socijalne promjene moguće, ali na mnogočemu se još mora poraditi. Očekuje se pomoć roditelja i ostalih odraslih osoba s utjecajem na mlade da direktnim razgovorima prošire svijest o važnosti donošenja zdravih odluka.