x
x

Adolescenti su najvulnerabilniji za razvoj ovisnosti o kanabisu

  08.07.2022.

Studija, objavljena u Journal of Psychopharmacology, otkriva da adolescenti koji su konzumirali kanabis nemaju višu razinu subkliničke depresije ili anksioznosti u odnosu na odrasle koji konzumiraju kanabis, niti su ranjiviji od odraslih konzumenata na razvoj psihotičnih simptoma. Ovi se rezultati temelje na zasebnoj studiji istog tima, nedavno objavljenoj u časopisu Psychopharmacology, koja otkriva da adolescenti nisu osjetljiviji na povezanost između kronične uporabe kanabisa i kognitivnog oštećenja.

Adolescenti su najvulnerabilniji za razvoj ovisnosti o kanabisu
Adolescenti koji konzumiraju kanabis imaju tri i pol puta veću vjerojatnost da će razviti teški “poremećaj uzimanja kanabisa” (ovisnost) u odnosu na odrasle konzumente.,

Glavni autor dr. Will Lawn, kaže: “Postoji velika zabrinutost oko toga kako bi adolescentski mozak u razvoju mogao biti osjetljiviji na dugoročne učinke kanabisa, ali nismo pronašli dokaze koji bi poduprli ovu opću tvrdnju. Ovisnost o kanabisu stvarni je problem kojeg bi adolescenti trebali biti svjesni, jer se čini da su mnogo osjetljiviji na nju od odraslih. S druge strane, utjecaj koji uporaba kanabisa ima tijekom adolescencije na kognitivne sposobnosti ili na depresiju i anksioznost može biti slabiji od predmnijevanog. Također smo ponovili prethodni rad da ako netko postane ovisan o kanabisu, to može povećati težinu subkliničkih psihičkih simptoma. S obzirom da su adolescenti u većem riziku od doživljavanja psihičkih poteškoća od odraslih, trebalo bi ih proaktivno obeshrabrivati od redovite uporabe kanabisa.”

U studiju CannTeen bilo je uključeno 274 ispitanika, od čega 76 adolescenata (u dobi od 16 i 17 godina) koji su konzumirali kanabis jedan do sedam dana tjedno, otprilike sličan broj odraslih konzumenata (u dobi od 26 do 29 godina), te adolescenata i odraslih ispitanika u kontrolnoj skupini (za usporedbu). Svi su odgovorili na pitanja o njihovoj uporabi kanabisa tijekom posljednjih 12 tjedana i odgovorili na upitnike koji se obično koriste za procjenu psihičkih simptoma. Konzumenti kanabisa u studiji u prosjeku su ga koristili četiri puta tjedno. Adolescenti i odrasli konzumenti također su pažljivo uspoređeni prema spolu, etničkoj pripadnosti te vrsti i jačini kanabisa.

Istraživači su otkrili da adolescenti koji konzumiraju kanabis imaju tri i pol puta veću vjerojatnost da će razviti teški “poremećaj uzimanja kanabisa” (ovisnost) u odnosu na odrasle konzumente, što je u skladu s prethodnim dokazima. Poremećaj uzimanja kanabisa definiran je simptomima poput žudnje; neuspjehom u školi ili na poslu zbog uzimanja kanabisa; povećanom tolerancijom; simptomima sustezanja; međuljudskim problemima uzrokovanim ili pogoršanim uporabom kanabisa; ili bezuspješnom namjerom smanjenja konzumacije. Istraživači su otkrili da 50% ispitanih adolescenata koji konzumiraju kanabis ima šest ili više simptoma poremećaja uzimanja kanabisa, što spada u kategoriju teškog poremećaja uzimanja kanabisa.

Među osobama bilo koje dobi, prethodne studije pokazuju da otprilike 9-22% osoba koje probaju drogu razviju poremećaj uzimanja kanabisa, a taj je rizik veći za one koji kanabis probaju u mlađoj dobi. Povećani rizik od ovisnosti o kanabisu tijekom adolescencije sada je snažno repliciran.

Jedna od autorica, prof. Val Curran kaže: “Naši rezultati sugeriraju da bi škole više trebale poučavati učenike o riziku od ovisnosti o kanabisu, koji je zanemaren u edukaciji o drogama. Postati ovisan o kanabisu je ozbiljan problem sam po sebi, ali također može povećati vjerojatnost drugih psihičkih problema. Adolescenti bi stoga trebali biti informirani o većem riziku od ovisnosti.”

Izvornik: Lawn W, Fernandez-Vinson N, Mokrysz C, i sur. Correction to: The CannTeen study: verbal episodic memory, spatial working memory, and response inhibition in adolescent and adult cannabis users and age‑matched controls. Psychopharmacology (Berl). 2022;239(7):2371. Erratum for: Psychopharmacology (Berl). 2022;239(5):1629-41.

Premahttps://medicalxpress.com/news/2022-06-adolescents-vulnerable-adults-cannabis-addiction.html

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.