x
x

Kreće projekt za mlade „Zdrav za 5“

  01.11.2012.

„Zdrav za pet“, naziv je projekta prevencije ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću te očuvanja i zaštite okoliša, kojemu je cilj educirati učenike osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole o zdravom načinu života.

Kreće projekt za mlade „Zdrav za 5“

Sporazum o suradnji u provedbi tog preventivnog programa, koji će se provoditi na nacionalnoj razini tijekom školske godine 2012/2013., potpisali su danas ministri unutarnjih poslova, zaštite okoliša i prirode te zdravlja Ranko Ostojić, Mihael Zmajlović i Rajko Ostojić.

Ministar zdravlja upozorio je da su, po rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta.

„Kad imaš 14 ili 15 godina si buntovan, sve te zanima, želiš sve probati, želiš biti drugačiji od roditelja, prijatelja, okoline i ne razmišljaš o posljedicama jer misliš da je pred tobom sve vrijeme ovog svijeta", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. „Zato postojimo mi, da vratimo sigurnost i povjerenje i da utječemo na zdravlje".

Najavio je i mogućnost zajedničkog projekta u borbi protiv ovisnosti o internetu jer, kako je rekao, istraživanje u SAD-u pokazalo je da se 50 posto tinejdžera, čim ustane iz kreveta, ulogira na društvenu mrežu Facebook, a njih 28 posto čim otvori oči.

Ministar Zmajlović rekao je da projekt "Zdrav za 5" vidi kao sjajnu priliku kojom će se generacijama koje dolaze približiti stvarno značenje odgovornosti za okoliš. "Vidim ga kao priliku da im na zajedničkim radionicama pokažemo kako je briga i odgovornost za okoliš skup tisuću naizgled malih koraka koje svaki dan svatko od nas može poduzeti u
zaštiti okoliša", kazao je.

Ministar policije Ranko Ostojić istaknuo je također kako su alkohol i droga u Hrvatskoj postali sastavni dio odrastanja, što dovodi do porasta maloljetničke delikvencije i nasilja. „Upravo iz ovih razloga", istaknuo je ministar policije, „pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo zajednički doprinijeli stvaranju sigurnog životnog okruženja, posebice za
nesmetani rast i razvoj mladih".

U sklopu Projekta, u školama će biti organizirano niz predavanja, interaktivnih i eko radionica, a u njima će sudjelovati policijski službenici, liječnici i psiholozi županijskih zavoda za javno zdravstvo, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode na županijskim razinama, organizacije civilnog društva, mediji i drugi.

S edukacijom će se započeti u mjesecu studenom, koji ujedno označava mjesec borbe protiv ovisnosti.

VEZANI SADRŽAJ > <