x
x

Ozljede na radu povezuju se s uporabom marihuane u rekreativne svrhe

  08.03.2024.

Zakoni o uporabi marihuane u rekreativne svrhe i prodaji povezani su s porastom ozljeda mladih osoba na radnom mjestu, objavljeno je u časopisu JAMA Health Forumu.

Ozljede na radu povezuju se s uporabom marihuane u rekreativne svrhe
Rekreacijska uporaba marihuane ometa kognitivnu funkciju kod mlađih radnika i može pridonijeti ozljedama na radu i u slobodno vrijeme.

Ling Li, Ph.D., sa Sveučilišta Wisconsin-Parkside u Somersu i suradnici procijenili su povezanost između rekreativne uporabe marihuane i ozljeda na radnom mjestu kod mlađih radnika u dobi od 20 do 34 godine. Analiza je uključivala podatke o ozljedama na radu iz Ankete o ozljedama i profesionalnim bolestima zavoda za statistiku rada.

Istraživači su otkrili da je, kada se uzme u obzir politika marihuane, rekreativno uzimanje marihuane povezano sa statistički značajnim povećanjem ozljeda na radnom mjestu od 12,9 % (β, 0,121) na 100 zaposlenih s punim radnim vremenom. U potpuno prilagođenim modelima procijenjeno povećanje iznosilo je 9,6 % (β, 0,092). Usvajanje uporabe marihuane u rekreativne svhe koje je omogućilo rekreacijsku prodaju povezano je s povećanjem od 8,4 % (β, 0,081) u potpuno prilagođenoj specifikaciji. Rekreacijska prodaja (npr. ambulante) povezana je s povećanjem ozljeda na radnom mjestu od 11,9 % (β, 0,112) na 100 radnika s punim radnim vremenom i povećanjem ozljeda od 10,0 % (β, 0,095) na 100 osoba. Nije bilo povezanosti s ozljedama za rekreacijsku uporabu marihuane ako nisu dopuštali prodaju.

Otkrića su u skladu s hipotezom da rekreacijska uporaba marihuane ometa kognitivnu funkciju kod mlađih radnika.