x
x

Novi kanabinoid HHC u središtu pozornosti

  23.04.2023.

Pomno praćena tvar pod nazivom heksahidrokanabinol (HHC) u središtu je novog izvješća EMCDDA-e. Sintetiziran iz kanabidiola (CBD) ekstrahiranog iz biljke kanabisa (konoplje) s niskim sadržajem THC-a, prvi je polusintetski kanabinoid (SSC) koji je prijavljen u EU. Iako je prvi put opisan u znanstvenoj literaturi 1940., HHC je prvi put identificiran u Europi u svibnju 2022. Sustav ranog upozoravanja EU (EWS) prati ga kao novu psihoaktivnu tvar (NPS) od listopada 2022.

Novi kanabinoid HHC u središtu pozornosti

Trenutačno se relativno malo zna o učincima i rizicima korištenja HHC-a. Svrha izvješća jest podići svijest o tržištu za HHC i srodne SSC-ove koji se brzo razvija i pružiti mjerodavan prvi pregled onoga što je do sada poznato.

Do 31. ožujka 2023. identifikaciju HHC-a prijavilo je 20 država članica EU-a, među kojima i Hrvatska. U vrijeme pisanja izvješća, HHC nije bio kontroliran u većini europskih zemalja i nije uvršten u UN-ove konvencije iz 1961. i 1971. godine.

Otkako je HHC prvi put otkriven u Europi, još dva SSC-a, HHC acetat (HHC-O) i heksahidrokanabiforol (HHC-P), također su identificirana na europskom tržištu droga. Ovaj razvoj događaja mogao bi signalizirati prvu veliku novu promjenu na tržištu ‘legalnih’ zamjena za kanabis otkako su se proizvodi tipa Spice (koji sadrže sintetske agoniste kanabinoidnih receptora) pojavili u Europi prije nešto više od 15 godina.

Prema malom broju laboratorijskih studija, čini se da HHC ima općenito slične učinke kao THC, glavna psihoaktivna tvar u kanabisu. Farmakološki učinci i učinci HHC-a na ponašanje kod ljudi nisu proučavani, iako nedavna anegdotalna izvješća konzumenata pokazuju da bi njegovi učinci mogli biti slični onima kanabisa.

HHC se prodaje otvoreno kao zamjena za kanabis i proizvode s THC-om u nizu vrlo atraktivnih robnih marki i nebrendiranih proizvoda. To uključuje cvjetove i smolu kanabisa (konoplje) s niskim sadržajem THC-a, na koje je raspršen ili pomiješan HHC (izgledaju i mirišu poput ilegalnog kanabisa); Vape olovke, e-tekućine i ulošci za e-tekućinu za uporabu u e-cigaretama; te jestvine i ulja. Marketing i oglašavanje često uspoređuju učinke kanabisa i THC-a.

Od listopada 2022. EMCDDA je primio izvješća o 50-ak zapljena proizvoda koji sadrže HHC putem EWS-a, u iznosu od oko 70 kg i gotovo 100 litara materijala. Dok je većina njih bila malih razmjera, tri velike zapljene u Italiji, Poljskoj i Njemačkoj ukazuju na potencijalno veću trgovinu.

HHC mogu koristiti postojeći uživaoci kanabisa i novi konzumenti koje privlače njegovi učinci i pravni status — uključujući mlade i druge osobe bez iskustva. U nekim slučajevima lakoća dostupnosti (npr. putem uličnih trgovina CBD-a i parilica) može pospješiti uporabu.

Čini se da je HHC prvi put prodan u SAD-u otprilike u rujnu 2021. Dolazak HHC-a i drugih SSC-a na američko tržište droga vjerojatno je povezan s tamošnjim zakonskim promjenama. Naime, Zakon o poljoprivredi iz 2018. omogućio je široki uzgoj industrijske konoplje ili konoplje s “niskim sadržajem THC-a” uklanjanjem “konoplje” iz definicije “marihuane” u Zakonu o kontroliranim tvarima. Takve sorte konoplje su relativno bogate CBD-om, čija je ekstrakcija izvediva i ekonomski atraktivna. Prijedlog zakona definirao je ‘konoplju’ kao bilo koji dio te biljke s koncentracijom D-9 THC-a ne većom od 0,3% na bazi suhe težine. Kako je uzgoj konoplje ponovno počeo (‘Green Rush’), proizvođači su odmah tražili nove proizvode na bazi konoplje, uključujući SSC-ove napravljene jednostavnim i jeftinim kemijskim transformacijama ekstrakata konoplje u tvari koje nisu kontrolirane prema zakonima o drogama.

Ovo izvješće jedno je od niza aktivnosti EMCDDA kao odgovor na potencijalne javnozdravstvene i socijalne rizike s novog tržišta. To uključuje pomno praćenje situacije i redoviti pregled signala o tim tvarima putem EWS-a, kao i tehnički sastanak stručnjaka održan u prosincu 2022. Zajedno, ove radnje imaju za cilj jačanje svijesti o sve više rastućem problemu te potporu spremnosti i odgovoru s mjerama na nacionalnoj i EU razini.

Izvornik
Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.