x
x

Održan okrugli stol o uporabi marihuane u medicinske svrhe

  07.12.2019.

Uporabu kanabisa u medicinske svrhe treba odvojiti od rekreativne konzumacije koja ima štetne posljedice za zdravlje, poručili su sudionici okruglog stola, istaknuvši da je 2019. godine stopa potrošnje kanabisa u Zagrebu u porastu.

Održan okrugli stol o uporabi marihuane u medicinske svrhe

"Najčešća ulazna droga za većinu teških ovisnika je marihuana, a svaki šesti mladi čovjek koji proba marihuanu postane i ovisan o njoj. Zato treba odvojiti uporabu konoplje u medicinske i ostale svrhe te informirati, posebice mlade, o štetnim utjecajima te biljke čije psihoaktivne supstance imaju utjecaj na ljudsko ponašanje", ustvrdio je psihijatar Ivan Ćelić na okruglom stolu "Kanabis - dobivamo ili gubimo".

Govoreći o posljedicama zakonskih izmjena iz travnja ove godine, kada je legaliziran uzgoj i proizvodnja konoplje u Hrvatskoj u medicinske svrhe, te inicijativama za legalizaciju njezine rekreativne uporabe, Ćelić je rekao kako zeleno svjetlo za medicinsku marihuanu ne znači i zeleno svjetlo za njezinu rekreativnu uporabu.

"U tijeku je izrada Pravilnika o uzgoju i proizvodnji konoplje za medicinske svrhe, što je dozvoljeno samo pravnim osobama, koje će za tu aktivnost morati imati posebne dozvole. Pojedinci tvrde da bi Hrvatska postala turistički atraktivnija zemlja kada bi legalizirala rekreativnu uporabu kanabisa, no nijedna zemlja nije se time obogatila, dok je jedan od najvećih zagovornika legalizacije kanabisa duhanska industrija", istaknuo je Ćelić.

Ukazao je na potrebu većeg informiranja o štetnim posljedicama kanabisa za mentalno zdravlje ljudi, s obzirom da sadrži psihoaktivnu tvar THC koja modificira ljudsko ponašanje.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj raste broj hitnih prijema na psihijatrijske odjele zbog rekreativne uporabe marihuane te upozorio na neupitan utjecaj kanabisa na vožnju, trudnoću i druga psihička stanja.

Analiza urinarnih biomarkera droga u zagrebačkim otpadnim vodama pokazala je da je stopa potrošnje kanabisa u kontinuiranom porastu.

Dosadašnje analize urinarnih biomarkera za 2019., u odnosu na referentnu 2009., pokazuju vrlo značajan porast stope sintetički stimulirajućih droga, amfetamina i MDMA te kokaina i kanabisa, istaknula je Ivana Portolan Pajić iz Gradskog ureda za zdravstvo predstavljajući neslužbene rezultate analize za ovu godinu.