x
x

Konzumiranje marihuane uzrokuje poremećaje spavanja?

  Klara Čičić, dr. med.

  23.06.2014.

Konzumiranje marihuane uzrokuje teške poremećaje u spavanju, posebice u onih koji su počeli konzumirati marihuanu u ranijoj životnoj dobi, potvrdilo je novo istraživanje sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, SAD.

Konzumiranje marihuane uzrokuje poremećaje spavanja?
Istraživanje je pokazalo da je uživanje marihuane u prosjeku tri puta na mjesec povezano s vrlo teškim usnivanjem.

Osobe koje su konzumirale kanabis češće su se žalile na otežano usnivanje, isprekidano spavanje, laki san te pospanost tijekom dana. Istraživanje je pokazalo da je uživanje marihuane u prosjeku tri puta na mjesec povezano s vrlo teškim usnivanjem.

Podaci su dobiveni iz američke Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani koju je ispunilo 1811 osoba u dobi od 20 do 59 godina. Odrasle osobe koje su počele koristiti marihuanu prije 15. godine imale su dvostruko veću vjerojatnost pojave teških problema s usnivanjem (OR 2.28; P=0.001).

U općoj populaciji smatra se kako je marihuana opuštajuće sredstvo koje poboljšava san, no ova studija preispituje tu predrasudu. Moguće je da ljudi s predispozicijom za poremećaje u spavanju češće koriste marihuanu kao sredstvo pomoći, no možda je upravo marihuana ta koja uzrokuje problem. S obzirom na retrospektivnost ove studije, odgovor je nemoguće dobiti te su stoga potrebna dodatna istraživanja koja bi odgovorila na pitanje što je uzrok, a što posljedica. 

SLEEP 2014: 28th Annual Meeting of the Associated Professional Sleep Societies. Poster 0817. Presented June 4, 2014