x
x

Jednostavna metoda redukcije propisivanja antibiotika

  David Čičić, dr. med.

  10.02.2014.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine, predlaže jednostavnu i jeftinu metodu redukcije nepotrebnog propisivanja antibiotika. Izlaganje postera, kojim se liječnik obvezuje na smanjenje nepotrebnog propisivanja antibiotika za akutne respiratorne infekcije (ARI), potiče liječnike na takvo djelovanje u kliničkoj praksi.

Jednostavna metoda redukcije propisivanja antibiotika

Liječnici, koji su u ordinacijama izložili poster, ostvarili su apsolutnu redukciju stope nepotrebnog propisivanja antibiotika za ARI od 19.7%, u odnosu na kontrolnu grupu (liječnici koji nisu izložili poster s porukom prihvaćanja obveze). Na početku istraživanja stopa propisivanja antibiotika bila je slična u interventnoj grupi (43,5%) i u kontrolnoj grupi (42,8%). Tijekom istraživanja, u interventnoj grupi stopa se smanjila na 33,7%, a u kontrolnoj  porasla na 52,7%.

Iako je ostvarena značajna redukcija stope nepotrebnog propisivanja antibiotika, autori naglašavaju da je ostala visoka, s više od trećine bolesnika na antibiotskoj terapiji.

U provedeno randomizirano kliničko istraživanjeuključeno je 954 odrasle osobe s ARI, liječenih u pet klinika: 449 bolesnika liječeno je u ordinacijama s učinjenom intervencijom, a 505 bolesnika liječeno je u standardnim ordinacijama. Intervencija se sastojala u izlaganju postera, s porukom prihvaćanja obveze, slikom i potpisom liječnika, tijekom 12 tjedana.

Prekomjerno korištenje antibiotika je glavni razlog razvoja rezistencije bakterija na antibiotike. Više od 90% antibiotika se propiše bolesnicima izvan bolnice, najčešće od strane liječnika obiteljske medicine. Poražavajuć je podatak da se najveći dio antibiotika propisuje upravo za akutne respiratorne infekcije koje su uglavnom virusne, samolimitirajuće bolesti.

VEZANI SADRŽAJ > <