x
x

Pravilno propisivanje antibiotika u bolnicama

  13.07.2013.

U gotovo polovici slučajeva liječnici u bolnici ne propisuju antibiotike pravilno. Kojim postupcima se to može promijeniti?

Pravilno propisivanje antibiotika u bolnicama
Ograničavajuće metode koje podrazumijevaju podrazumijevaju uvođenje ograničenja na propisivanje antibiotika imaju veći učinak nego poticajne metode.

Antibiotici su lijekovi kojima se liječe upale izazvane bakterijama. Međutim, nakon nekog vremena mnoge bakterije mogu postati otporne na antibiotike. Rezistencija na antibiotike je ozbiljan problem za pacijente i za cijeli zdravstveni sustav. Kad u bolnici dođe do upala izazvanih bakterijama otpornima na antibiotike, takve upale češće dovode do smrti, bolesti i duljeg boravka u bolnici. Bakterije često postaju otporne zbog toga što se antibiotici koriste prečesto i na pogrešan način. Istraživanja pokazuju da u gotovo polovici slučajeva liječnici u bolnicama ne propisuju antibiotike pravilno. Liječnici u bolnicama ne moraju nužno poznavati koristi i štete povezane s propisivanjem antibiotika, primjerice treba li propisati antibiotik, koji antibiotik propisati, u kojoj dozi i koliko dugo.

Dosad su istraživane brojne metode za poboljšavanje načina na koji se antibiotici propisuju u bolnicama. U ovom Cochrane sustavnom pregledu analizirano je 89 studija iz 19 zemalja da bi se utvrdilo koje metode su djelotvorne. Glavna usporedba učinjena je između poticajnih metoda i ograničenja. Poticajne metode uključuju savjetovanje liječnika o načinu propisivanja antibiotika ili povratnu informaciju o načinu na koji oni propisuju antibiotike. Ograničavajuće metode podrazumijevaju uvođenje ograničenja na propisivanje antibiotika, primjerice kad liječnici trebaju tražiti odobrenje od specijalista za zarazne bolesti kako bi mogli propisati antibiotik. U 89 studija pronađeni su dokazi da te metode poboljšavaju propisivanje antibiotika. Nadalje, u 21 studiji pokazano je da ove metode smanjuju broj upala u bolnici. Ograničavajuće metode imaju veći učinak nego poticajne metode. Zaključno, ovaj sustavni pregled pronašao je dokaze da metode za poboljšavanje propisivanja antibiotika bolničkim pacijentima mogu biti uspješne, no potrebno je više istraživanja da se u cijelosti procijene klinički učinci tih metoda.

VEZANI SADRŽAJ > <