x
x

Što sve utječe na sastav mikrobiote?

  10.06.2018.

Prvi zaključci najvećeg svjetskog istraživanja vezanog uz ljudski mikrobiom, American Gut Project, objavljeni su na Sveučilištu u Kaliforniji u San Diegu.

Što sve utječe na sastav mikrobiote?

Cilj projekta bio je pružiti bolji uvid u ljudski mikrobiom- prisutne vrste bakterija, broj bakterija te uzajaman utjecaj bakterija, prehrane, životnog stila i bolesti. U istraživanju (koje je započelo 2012.), do 2017. godine sudjelovalo je 11336 ispitanika koji su prema uputama prikupljali uzorke vlastite stolice te briseve usne šupljine i kože. U svrhu identifikacije bakterija ljudskog mikrobioma korištene su različite metode metabolomike i metagenomike.

Rezultati su pokazali da osobe koje konzumiraju više namirnica biljnog podrijetla, osobito vegetarijanci i vegani, imaju znatno raznolikiji sastav crijevnog mikrobioma.

Kod osoba koje su nedavno uzimale antibiotike, očekivano je pronađena manja raznolikost, dok je paralelno kod osoba koje su konzumirale više od 30 biljnih namirnica tjedno pronađena manja količina gena za rezistentnost na antibiotike. Dodatno, kod osoba koje boluju od mentalnih bolesti, poput depresije, shizofrenije, bipolarnog poremećaja, bila je sastavom prisutna slična mikrobiota koja se razlikovala od mikrobiote zdrave populacije.

Zaključno, iz rezultata je vidljiv spor ali postojan trend globalne homogenizacije ljudskog mikrobioma kao posljedica povećanja putovanja, konzumacije egzotičnih jela, porasta životnog vijeka  i primijene antibiotika.

American Gut Project nastavlja se s ciljem praćenja takvog trenda, proučavanja povezanosti mikrobiote s terapijom različitih bolesti te proučavanja ostalih vanjskih utjecaja na humani mikrobiom.

Josip Rešetar

Izvor: Vitamini.hr

VEZANI SADRŽAJ > <