x
x

Kampanja za promicanje ispravne uporabe antibiotika - JEKA

  27.01.2013.

Na Cvjetnom trgu započela je javnozdravstvena edukativna kampanja za promicanje ispravne uporabe antibiotika - JEKA. Akciji je prisustvovao i ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić koji je naglasio važnost prevencije i edukacije. Istaknuo je kako je ponosan na postignute rezultate u provođenju preventivnih programa što je pohvalila i Svjetska zdravstvena organizacija.

Kampanja za promicanje ispravne uporabe antibiotika - JEKA

Ministarstvo zdravlja kampanju provodi u sklopu Nacionalnog programa za kontrolu otpornosti bakterija na antibiotike, kroz niz aktivnosti koje će se tijekom siječnja, veljače i ožujka održavati u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Voditeljica projekta je prof. Vera Vlahović Palčevski koja je na Cvjetnom trgu, zajedno sa studentima medicine iz Rijeke, razgovarala s građanima i dijelila promotivni materijal.

Projekt JEKA u Primorsko-goranskoj županiji provodi se od 2009. godine i daje pozitivne rezultate. Primjerice, u 2009. godini 35 posto anketiranih građana smatralo je da su antibiotici pogodni lijekovi za liječenje gripe. U 2010. to je smatralo 25 posto građana a u 2011. samo 16 posto.

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, od 2005. do 2011. godine potrošnja antibiotika, u dnevnoj dozi (DDD) na 1000 stanovnika, rasla je za 1 do 2 posto godišnje.