x
x

Zajednička odluka bolesnika i liječnika smanjuje korištenje antibiotiotika

  06.08.2012.

Intervencija koja potpomaže donošenju zajedničke odluke bolesnika i liječnika može prepoloviti upotrebu antibiotika u liječenju akutnih respiratornih infekcija, objavljeno je u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Zajednička odluka bolesnika i liječnika smanjuje korištenje antibiotiotika

Devet edukativnih jedinica liječnika obiteljske medicine uključeno je u randomizirano kliničko istraživanje. Kontrolna skupina imala je uobičajenu skrb kod akutnih respiratornih infekcija, a istraživana grupa je prošla edukacijski program o zajedničkom donošenju odluke. Četverosatni edukacijski program koji je uključivao učenje putem računala (online) i radionicu u ambulanti, omogućio je liječnicima bolju komunikaciju s pacijentima o vjerojatnosti postojanja bakterijske akutne respiratorne infekcije, kao i o riziku i dobrobiti upotrebe antibiotika Oko 350 bolesnika s akutnim respiratornim infekcijama ušlo je u evaluaciju.

Bolesnici u intervencijskoj skupini su značajno manje izabirali korištenje antibiotika nakon evaluacije u usporedbi s kontrolnom skupinom, (27% vs. 52%). Nakon dva tjedna praćena je kvaliteta života i potreba za dodatnom konzultacijom, ali nije postojala razlika između ispitivane i kontrolne skupine.