x
x

Potrebno racionalnije propisivanje antibiotika

  David Čičić, dr. med.

  05.10.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics tvrdi da bi čak polovica antibiotika propisanih za akutne respiratorne infekcije kod američke djece i adolescenata mogla biti nepotrebna.

Potrebno racionalnije propisivanje antibiotika
Nekritičko propisivanje antibiotika potiče razvoj rezistentnih bakterija koje predstavljaju rizik za sveukupnu populaciju.

Autori su procijenili da je kod 27.4% djece s akutnom respiratornom infekcijom (ARI) uzročnik bakterija. Procjena je izvršena uzimajući u obzir prevalenciju bakterija u upalama uha i ždrijela te opseg do kojeg cjepivo protiv pneumokoka danas spriječava mnoge bakterijeske infekcije.

Unatoč tome, 56.95% posjeta liječniku zbog ARI završavalo je propisivanjem antibiotika, što predstavlja 11.4 milijuna slučajeva godišnje koji se potencijelno mogu izbjeći.

Da bi utvrdili prevalenciju bakterijskih ARI, autori su proveli meta-analizu pedijatrijskih studija na engleskom jeziku, objavljenih između 2000. i 2011. godine u bazama podataka Medline, Embase i Cochrane library. Učestalost propisivanja antibiotika je određena retrospektivnom kohortnom analizom djece mlađe od 18 godina, klinički pregledane zbog ARI između 2000. i 2010. godine.

Velik broj ARI uzrokovan je virusima, u čijem su liječenju antibiotici nedjelotvorni. Osim toga, nekritičko propisivanje antibiotika potiče razvoj rezistentnih bakterija koje predstavljaju rizik za sveukupnu populaciju.

VEZANI SADRŽAJ > <