x
x

Potrebno racionalnije propisivanje antibiotika

  David Čičić, dr. med.

  05.10.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics tvrdi da bi čak polovica antibiotika propisanih za akutne respiratorne infekcije kod američke djece i adolescenata mogla biti nepotrebna.

Potrebno racionalnije propisivanje antibiotika
Nekritičko propisivanje antibiotika potiče razvoj rezistentnih bakterija koje predstavljaju rizik za sveukupnu populaciju.

Autori su procijenili da je kod 27.4% djece s akutnom respiratornom infekcijom (ARI) uzročnik bakterija. Procjena je izvršena uzimajući u obzir prevalenciju bakterija u upalama uha i ždrijela te opseg do kojeg cjepivo protiv pneumokoka danas spriječava mnoge bakterijeske infekcije.

Unatoč tome, 56.95% posjeta liječniku zbog ARI završavalo je propisivanjem antibiotika, što predstavlja 11.4 milijuna slučajeva godišnje koji se potencijelno mogu izbjeći.

Da bi utvrdili prevalenciju bakterijskih ARI, autori su proveli meta-analizu pedijatrijskih studija na engleskom jeziku, objavljenih između 2000. i 2011. godine u bazama podataka Medline, Embase i Cochrane library. Učestalost propisivanja antibiotika je određena retrospektivnom kohortnom analizom djece mlađe od 18 godina, klinički pregledane zbog ARI između 2000. i 2010. godine.

Velik broj ARI uzrokovan je virusima, u čijem su liječenju antibiotici nedjelotvorni. Osim toga, nekritičko propisivanje antibiotika potiče razvoj rezistentnih bakterija koje predstavljaju rizik za sveukupnu populaciju.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexPLIVIT total energyMaxflu
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: