x
x

Uzimanje antibiotika i probiotika sigurno i učinkovito

  21.11.2013.

Kratkoročno uzimanje probiotika čini se sigurnim i učinkovitim kad se koriste zajedno s antibioticima u bolesnika koji nisu imunokompromitirani ili jako oslabljeni.

Uzimanje antibiotika i probiotika sigurno i učinkovito
Kao "funkcionalna hrana" ili "dobre bakterije", probiotici su predloženi kao sredstvo i za sprječavanje i za liječenje proljeva povezanog s C. difficile.

Antibiotici su među najpropisivanijim lijekovima u svijetu. Terapija antibioticima može poremetiti ravnotežu mikroorganizama koji inače nastanjuju crijeva. To može dovesti do različitih simptoma, od kojih je najizraženiji proljev. Clostridium difficile je jedan od osobito opasnih mikroorganizama koji može kolonizirati crijeva ako je narušena normalna zdrava ravnoteža. Bolest povezana s Clostridium difficile varira od asimptomatske infekcije, proljeva, kolitisa i pseudomembranoznog kolitisa do smrti. Trošak njihovog liječenja je skup a financijski teret na zdravstveni sustav je znatan.
Probiotici su mikroorganizmi za koje se smatra da poboljšavaju ravnotežu mikroorganizama koji nastanjuju crijeva, poništavaju poremećaje ove ravnoteže i smanjuju rizik od kolonizacije patogenim bakterijama. Oni postaju sve dostupniji kao kapsule i dodaci prehrani i prodaju se u trgovinama zdrave hrane i supermarketima. Kao "funkcionalna hrana" ili "dobre bakterije", probiotici su predloženi kao sredstvo i za sprječavanje i za liječenje proljeva povezanog s C. difficile.
Ovaj pregled uključuje 31 randomiziranu studiju s ukupno 4492 sudionika. Dvadeset i tri studije (4213 sudionika) procjenjivalo je učinkovitost probiotika u sprječavanju proljeva povezanog s C. difficile kod sudionika koji uzimaju antibiotike. Naši rezultati ukazuju na to da kada su probiotici davani s antibioticima oni smanjuju rizik od razvoja proljeva povezanog s C. difficile za 64%. Nuspojave su procijenjene u 26 studija (3964 sudionika), a naši rezultati ukazuju da probiotici smanjuju rizik od razvoja nuspojava. Najčešće nuspojave prijavljene u tim studijama uključuju grčeve u trbuhu, mučninu, vrućicu, meke stolice, nadutost i poremećaj okusa. Kratkoročno uzimanje probiotika čini se sigurnim i učinkovitim kad se koriste zajedno s antibioticima u bolesnika koji nisu imunokompromitirani ili jako oslabljeni.

VEZANI SADRŽAJ > <