x
x

Europska komisija i EFPIA u borbi protiv antimikrobne rezistencije

  31.05.2012.

Europska komisija i Europsko udruženje inovativnih farmaceutskih kompanija (EFPIA ) najavile su prošli tjedan početak prvog djela zajedničkog projekta u borbi protiv antimikrobne rezistencije koji bi u konačnici trebao rezultirati i patentiranjem novih antibiotika.

Europska komisija i EFPIA u borbi protiv antimikrobne rezistencije
Mnoge farmaceutske kompanije suočene s enromnim troškovima istraživanja novih antibiotika polako napuštaju istraživanja. U prilog tome ide i činjenica da su se u posljednjih 30 godina na tržištu pojavile svega dvije nove skupine antibiotika. Antimikrobna rezistencija je najveća globalna prijetnja javnom zdravstvu.

Riječ je o programu The Innovative Medicines Initiative (IMI), javno-privatnom partnerstvu, koji je dio Akcijskog plana Europske komisije protiv sve veće prijetnje animikrobne rezistencije koji je objavljen u studenom prošle godine. Projekt je vrijedan 223,7 milijuna eura od čega će 114,7 milijuna eura uložiti farmaceutske tvrtke, a preostalih 109 milijuna će stići iz fondova IMI-ja. Cilj projekta je u što kraće vrijeme pronaći nove antibiotike, posebice za bolničke infekcije među kojima prednjači MRSA.

"Naši znanstvenici i i cjelokupna znanstvena zajednica shvatili su da se protiv ovog problema možemo boriti samo zajedničkim naporima i udružujući naša znanja. IMI je savršen primjer za ovakvu vrstu novog udruživanja. A podupirući klinička istraživanja, politička administracija u Europi stvorit će snažan poticaj za kompanije i investitore da se vrate u ovo područje istraživanja", istaknuo je Richard Bergstrom, generalni direktor EFPIA-e. Naime, mnoge farmaceutske kompanije suočene s enromnim troškovima istraživanja novih antibiotika polako napuštaju istraživanja. U prilog tome ide i činjenica da su se u posljednjih 30 godina na tržištu pojavile svega dvije nove skupine antibiotika. Antimikrobna rezistencija je najveća globalna prijetnja javnom zdravstvu. Najveći problem diljem svijeta predstavlja tzv. MRSA odnosno bolnička infekcija.

Samo u 2007. u Europi je prijavljeno 25.000 smrti koje su bile posljedica bolničke anitimirkobne rezistencije, a procjenjuje se da se troškovi liječenja dosežu oko 1,5 milijardu eura godišnje. Također, podaci govore kako je prošle jeseni čak 6,4 posto pacijenata u bolnicama u Engleskoj i Walesu bilo zaraženo bolničkim infekcijama. O ovom problemu nedavno se raspravljalo i u okviru Indeksa zdravstvene zaštite potrošača (EHCI), a u izvješću je navedeno da bez obzira na gospodarstvo, bolničke infekcije u Europi ostaju problem. Za svaku drugu od 34 uspoređivanih zemalja EHCI upozorava na opasnost od infekcija. Johan Hjertqvist, osnivač i predsjednik organizacije HCP, smatra kako bi i inicijativa EU-a za zabranu prodaje antibiotika bez recepta smanjila broj bolničkih infekcija. "Ovo je povijesna prilika za Europu da pobijedi u borbi protiv javnozdravstvenog problema koji ugrožava milijune ljudskih života diljem svijeta. Za znanstvenike na sveučilištima, bolnicama i malim i srednjim poduzećima ovo je ujedno jedinstvena prilika da ubrzaju svoja istraživanja u području antimirkobne rezistencije s obzirom na to da će im suradnja omogućiti pristup znanju i stručnim ekspertizama farmaceutske industrije", istaknuo je Michael Goldman, izvršni direktor IMI-ja.


VEZANI SADRŽAJ > <