x
x

Inkontinencija je uzrokovana bakterijama?

  Klara Čičić, dr. med.

  25.10.2013.

Bakterijska flora izolirana iz mokraće žena s urinarnom inkontinencijom razlikuje se ovisno o vrsti inkontinencije, nađeno je u studiji koja po prvi puta sugerira da mikrobiološka flora mjehura ima ulogu u patofiziologiji inkontinencije.

Inkontinencija je uzrokovana bakterijama?

Na 34. susretu Američkog uroginekološkog društva prikazana je studija dr. Brubaker s Loyola Sveučilišta u Chicagu. Analizirano je 16 uzoraka urina iz katetera žena koje pate od 4 podtipa inkontinencije. Pacijentice nisu imale infekciju mokraćnog sustava. Analiza je pokazala da se mikrobiološka flora pacijentica s inkontinencijom urgencije bitno razlikuje te je raznovrsnija od flore pacijentica sa stres inkontinencijom.

Rezultat ovog istraživanja ukazuje na mogućnost interakcije bakterijske flore i mišića mjehura ili uroepitelnih stanica koja utječe na kliničku prezentaciju urinarne inkontinencije.

 „Ova studija navela nas je da preispitamo činjenicu da je mokraća u mjehuru sterilna i da je svaka bakterija u njemu patogena. Primamljiva je ideja o jednom ili nekoliko mikrobioloških uzročnika urinarne inkontinencije, no suviše je rano govoriti o tako nečemu. Pitamo se možemo li promjenom mikrobiološke flore na neki način poboljšati odgovor na liječenje. Također bi bilo sjajno modulirati bakterijsku floru bez upotrebe antibiotika.“, ističu autori.

U budućnosti bi terapija inkontinencije urgencije mogla biti usmjerena na bakterijske antigene iz mokraćnog mjehura.

VEZANI SADRŽAJ > <