x
x

Vanjska magnetska inervacija zdjelice u liječenju inkontinencije mokraće

  10.08.2013.

Vanjska magnetska inervacija mišića zdjelice učinkovita je i za bolesnice izuzetno prihvatljiva metoda liječenja različitih oblika inkontinencije mokraće. Magnetskom se stimulacijom induciraju refleksni inhibicijski učinci na detruzor, putem aferentne i eferentne stimulacije sakralnih živaca, ali bez neželjenih i neugodnih popratnih učinaka.

Vanjska magnetska inervacija zdjelice u liječenju inkontinencije mokraće

Dva tjedna nakon liječenja u 61% bolesnica opaženo je značajno poboljšanje ili potpuni izostanak inkontinencije mokraće. Nakon 18 tjedana još uvijek značajno poboljšanje simptoma zabilježeno je u 45% bolesnica; u 29% njih inkontinencije više uopće nije bilo. Prosječan broj dnevnih epizoda inkontinencije mokraće pao je s 2,5 na 0,8, a dnevni broj upotrijebljenih predložaka je pao s prosječnih 2,3 na 0,5, uz značajno više medijane vrijednosti kvalitete života, koje su i 4 i 8 tjedana nakon provedenog liječenja bile statistički značajno više u odnosu na vrijeme prije magnetske inervacije.

Dio povoljnih terapijskih učinaka također treba pripisati i ponavljajućim kontrakcijama levatora, čime se postiže učinak sličan onome u Kegelovim vježbama mišića dna zdjelice.

Istraživanja su potvrdila učinkovitost magnetske inervacije kod nestabilnosti detruzora nakon oštećenja leđne moždine, kao i kod idiopatskog nestabilnog detruzora.

Cistometrijom je potvrđeno značajno povećanje maksimalnog kapaciteta mokraćnog mjehura i volumena mjehura kod prvog nagona za mokrenjem tijekom faze punjenja. Uz navedeno, značajno je smanjen broj dnevnih epizoda inkontinencije, nikturije, uz značajno poboljšanje opće kvalitete života.

Od kolovoza 2006. godine, izvantjelesna magnetska inervacija je uključena na listu terapijskih postupaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pod šifrom SKZ09.

Vladimir Banović

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb

Rad prezentiran na 5. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, travanj, 2013.

VEZANI SADRŽAJ > <