x
x

SSRI u menopauzi i rizik od fraktura

  David Čičić, dr. med.

  30.06.2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Injury Prevention BMJ-a, inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), klasa antidepresiva koji se koriste za smanjenje simptoma menopauze, mogu povećati rizik od fraktura.

SSRI u menopauzi i rizik od fraktura

Stopa koštanih prijeloma je bila 76% veća kod žena na terapiji inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI) godinu dana nakon početka liječenja. Rizik je bio 73% veći nakon dvije i 67% veći nakon pet godina od početka liječenja. Pošto je ovaj učinak bio  održan tijekom trajanja terapije, autori sugeriraju da bi kraće trajanje liječenja moglo biti opravdanije.

U istraživanje je uključeno 137.031 žena bez povijesti psihijatrijskih zdravstvenih poremećaja, dobi od 40 do 64 godine, kod kojih je započeto liječenje inhibitorima ponovne pohrane serotonina između 1998. i 2010. godine. Ova je populacija uspoređena s 236.294 žena iste dobne skupine kod kojih je u istom periodu propisan antagonist H2 receptora ili inhibitor protonske pumpe.

Inhibitori ponovne pohrane serotonina se često propisuju za poremećaje koji nisu psihijatrijske prirode. Koriste se kao alternativa za hormonsku nadomjesnu terapiju u ublažavanju napadaja vrućine i noćnih preznojavanja tipično povezanih s menopauzom.