x
x

Hormonsko liječenje u klimakteriju i postmenopauzi: dobrobiti i rizici

  22.09.2013.

Hormonsko menopauzalno liječenje (HML) oduvijek je, kao uostalom i svi stavovi o spolnim steroidima, bilo područje rasprave i prijepora. Unatoč znanstvenoj argumentaciji i kliničkim dokazima na tom području, još uvijek postoji znatna razlika u preporukama i indikacijama za HML između regulatornih agencija i struke.

Hormonsko liječenje u klimakteriju i postmenopauzi: dobrobiti i rizici

Nedvojbena je korist HML-a u sprječavanju simptoma menopauze, održavanju koštane mase, sprječavanju i liječenju urogenitalne atrofije, poboljšanju spolne želje, umanjenju rizika za rak debelog crijeva i očne mrene, održavanju vezivnoga tkiva, usporavanju ateroskleroze, smanjenju mortaliteta te poboljšanju ukupne kvalitete života, posebice za rano postmenopauzalno razdoblje između 50. i 60. godine života.

Glavni su rizici primjene HML-a, koji se pojavljuju rijetko, rak dojke i venska tromboembolija, ili vrlo rijetko, ishemijski moždani udar.

Suvremeni principi primjene HML-a temelje se na ranom početku terapije, uporabi hormona što sličnijih prirodnima, primjeni niskih doza lijekova, individualizaciji pristupa i redovitoj kontroli uz dinamičko vaganje odnosa dobrobiti i rizika.