x
x

Hormonsko nadomjesno liječenje – više štete nego koristi?

  Klara Čičić, dr. med.

  14.10.2013.

Prema velikoj studiji Women's Health Initiative (WHI) hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) ne preporuča se u svrhu prevencije nekih kroničnih bolesti poput koronarne bolesti srca ili kognitivnog oštećenja budući da ima više štete nego koristi.

Hormonsko nadomjesno liječenje – više štete nego koristi?

Najnoviji rezultati postterapijskog praćenja objavljeni u časopisu JAMA (Journal of the American Medical Association) ukazuju na veći broj invazivnih karcinoma dojke među ženama koje su uzimale estrogen i progesteron. Žene starije od 65 također su imale povećani rizik za moždani udar, plućnu emboliju, bolesti žučnog mjehura, urinarnu inkontinenciju i demenciju. Svi su se rizici smanjili nakon što je uzimanje terapije prekinuto osim rizika za karcinom dojke!

„Iako je hormonska terapija opravdana za liječenje umjerenih do teških menopauzalnih simptoma među zdravim ženama tijekom rane menopauze, zbog rizika poveznih s tom terapijom ne podržavamo uporabu konjugiranog konjskog estrogena (CEE) kao preventivno sredstvo među mlađim ženama (između 50 i 59 godina)“, kažu autori.

U istraživanju je sudjelovalo 27 000 žena u postmenopauzi u dobi između 50 i 79 godina. Ova je studija pružila sveobuhvatan, integrirani pregled dviju WHI studija o hormonskoj terapiji uz trinaestgodišnje praćenje.