x
x

Primjena lasera u liječenju stresne urinarne inkontinencije u menopauzi

  Marica Lukić, dipl med.techn.
  Ivana Popek, dr. med.

  22.03.2017.

Na 202. Gerontološkoj tribini održanoj 14. ožujka 2017., predavanje na temu „Primjena lasera u liječenju stresne urinarne inkontinencije i genitourinarnog sindroma u menopauzi“, održao je prof. dr. sc. Ivan Fistonić, dr.med. Za ovu temu iskazan je veliki interes stručnjaka u zaštiti zdravlja starijih osoba, a osobito liječnika opće/ obiteljske medicine (približno 200 timova).

Primjena lasera u liječenju stresne urinarne inkontinencije u menopauzi
Od nevoljnog otjecanja mokraće ili nekog vida nelagode pri spolnosti, a koje su rezultat porođajne traume, pati čak 40% žena iznad 35 godina.

Inkontinencija se definira kao nekontrolirano otjecanje mokraće i važan je gerontološko -javnozdravstveni problem, koji zbog manjkave preventive rezultira visokim troškovima liječenja. Inkontinencija se javlja dvostruko češće u žena nego u muškaraca. Od nevoljnog otjecanja mokraće ili nekog vida nelagode pri spolnosti, a koje su rezultat porođajne traume, pati čak 40% žena iznad 35 godina. Inkontinencija kod muškaraca najčešće nastaje kao posljedica benignog ili malignog povećanja prostate.

Porođaj, ginekološke operacije i starenje su procesi koji uzrokuju nepovratno rastezanje mišića dna zdjelice, a dodatni činitelji koji potiču inkontinenciju su debljina, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, kronične infekcije mokraćnih organa, neurološke bolesti kao i neki lijekovi (npr. antihipertenzivi i antidepresivi). Većina žena na pojavu nevoljnog otjecanja mokraće reagira tek kada problem poprimi ozbiljne razmjere. Zato je važna rana dijagnostika i početak liječenja. Preventivni programi za inkontinenciju uključuju sustavno organizirane vježbe jačanja mišića dna zdjelice (Kegelove vježbe) te promjene životnih navika (pravilna prehrana, održavanje normalne tjelesne težine, prestanak pušenja).

Budući da su kod kirurškog liječenja inkontinencije opisani stanoviti rizici i komplikacije, sve zastupljenije metode u liječenju ovog stanja su neinvazivne metode, koje uključuju funkcionalnu elektrostimulaciju stimulaciju mišića zdjelice, radiofrekvencijsku terapiju, injiciranje botulinum toksina, farmakoterapiju i dr.

Posljednjih godina se u svijetu problemi inkontinencije i genitourinarnog sindroma u menopauzi liječe laserskom fototerapijom. Prednosti laserske fototerapije u liječenju su neinvazivnost, jednostavnost i brza metoda bez negativnog učinka, sigurnost, pouzdanost i bezbolnost. Izvodi se ambulantno i bez anestezije, ne zahtijeva suzdržavanje od svakodnevnih odnosa te nije potrebno prekidati uzimanje terapije koja se inače uzima. Ispitivanja pokazuju da se mjesec dana nakon zahvata laserom, poboljšanje stanja javlja u 40% žena s inkontinencijom, a u periodu do 6 mjeseci nakon zahvata u više od 70% žena. Rezultati drugih istraživanja pokazuju da je 70% žena potpuno zadovoljno rezultatima liječenja, a osim poboljšanja inkontinencije, laserska fototerapija je imala značajan utjecaj na poboljšanje seksualnog života.

www.stampar.hr