x
x

Crijevna mikroflora i nastanak metaboličkih poremećaja

  09.05.2012.

Prehrana bogata masnoćama uzrokuje neravnotežu crijevne mikroflore. Upravo sastav crijevne mikroflore određuje da li ćemo razviti određeni metabolički poremećaj, poput dijabetesa, neovisno o bilo kakvoj genetskoj modifikaciji, spolu, dobi ili specifičnoj prehrani.

Crijevna mikroflora i nastanak metaboličkih poremećaja

Vjeruje se da bi dodaci prehrani poput gluko-oligosaharida i prehrambenih vlakana, koji ciljano djeluju na bakterije u crijevu, mogli prevenirati razvoj metaboličkih poremećaja. Navedeno je objavljeno u časopisu Gut.

Svaka osoba ima specifičnu crijevnu mikrofloru, ovisno o prehrambenim navikama.

Francuski su znanstvenici istraživali kako masna hrana utječe na crijevne bakterije miševa iste dobi te iste genetske pozadine. Jedni su razvili dijabetes, dok drugi nisu. Obje skupine nisu dobile na težini (ostali su mršavi). Daljnim ispitivanjem crijevne mikroflore miševa otkrili su da miševi s dijabetesom imaju bakterije većinom tipa „bacteroidetes", za razliku od miševa koji nisu razvili metabolički poremećaj, a kod kojih prevladavaju bakterije tipa „firmicutes".

Postavlja se pitanje da li je crijevna mikroflora uzrok ili rezultat metaboličkog poremećaja.

Dodavanjem gluko-oligosaharida u prehrambenih vlakana u prehranu miševa s dijabetesom dokazano je sljedeće: metabolizam bolesnih miševa postao je jednak zdravima, modulirana je većina fizioloških karakteristika, a značajne promjene doživjela je i crijevna mikroflora.


VEZANI SADRŽAJ > <