x
x

Konzervativno liječenje mokraćne inkontinencije nakon prostatektomije

  27.01.2015.

Zaključak Cochraneovog sustavnog pregleda je da je potrebno više istraživanja bolje kvalitete kako bi se propisno procijenio učinak konzervativnih terapija za mokraćnu inkontinenciju nakon operacije uklanjanja prostate.

Konzervativno liječenje mokraćne inkontinencije nakon prostatektomije

Dosadašnje spoznaje
Prostata je muška spolna žlijezda koja okružuje mokraćnu cijev koja izlazi iz mokraćnog mjehura. Dvije glavne bolesti prostate (karcinom prostate i dobroćudno povećanje prostate) mogu se liječiti kirurškim zahvatom, ali kod nekih muškaraca nakon operacija mokraća nekontrolirano curi (mokraćna ili urinarna inkontinencija). Smatra se da konzervativno liječenje (bez kirurgije) takvog curenja mokraće uključuje vježbanje mišića dna zdjelice sa ili bez povratne sprege (engl. biofeedback) ili električna stimulacija anusa možda može pomoći muškarcima da kontroliraju izlazak mokraće.

Glavni rezultati ovog Cochrane sustavnog pregleda 
Cochrane sustavni pregled literature je utvrdio da postoje suprotstavljeni dokazi o učinku terapeuta koji muškarce podučavaju kako će stezati mišiće dna zdjelice da bi spriječili ili liječili curenje mokraće nakon radikalnog uklanjanja prostate zbog karcinoma. Međutim, podatci iz jednog velikog istraživanja pokazuju da muškarcima može koristiti odlazak terapeutu koji će ih podučiti kako vježbati mišiće dna zdjelice nakon transuretralne resekcije (operacija pri kojoj se operativni instrumenti uvode kroz penis do prostate) za liječenje dobroćudnog povećanja prostate. Sveukupno nije nađeno dovoljno dokaza koji bi pokazali blagotvoran učinak vježbanja mišića dna zdjelice.
U pronađenim istraživanjima testirana su i tri uređaja koja vrše pritisak izvana, pri čemu je utvrđeno da je jedna vrsta uređaja za stezanje penisa bila bolja od ostalih.

Štetni učinci
Ta jedna vrsta stezaljke za penis treba se koristiti s oprezom zbog mogućih rizika.

Ograničenja sustavnog pregleda
U budućim obnavljanjima pretraživanja literature bilo bi dobro razdvojiti ovaj sustavni pregled u dva pregleda, od kojih će jedan analizirati učinak različitih postupaka na liječenje, a drugi na prevenciju. Potrebno je više istraživanja bolje kvalitete kako bi se propisno procijenio učinak konzervativnih terapija za mokraćnu inkontinenciju nakon operacije uklanjanja prostate.

VEZANI SADRŽAJ > <