x
x

Teška i nekontrolirana astma u odraslih povezana je s nedostatkom vitamina D

  Maja Grgec, dr. med.

  03.08.2013.

Nedostatak vitamina D je povezan s težim oblicima astme u odraslih, rezultat je istraživanja objavljenog u Respiratory research.

Teška i nekontrolirana astma u odraslih povezana je s nedostatkom vitamina D

Vitamin D ima utjecaj na urođeni i stečeni imunitet. U djece je loše kontrolirana astma povezana s nedostatkom vitamina D. Takva djeca imaju lošiju kontrolu astme i češće egzacerbacije. Malo se zna o povezanosti razina vitamina D i astme u odraslih.

U istraživanju je sudjelovala 280 odraslih pacijenata s astmom kojima je mjerena razina vitamina D (25-hydroxyvitamin D) u krvi. Rezultati istraživanja su pokazali kako su pacijenti s teškom astmom i nekontroliranom astmom imali niže razine vitamina D (23.7 ± 12.3 ng/ml) od pacijenata s povremenom te blagom i umjerenom astmom (27.1±11.7 ng/ml). Također, pacijenti s nižom razinom vitamina D su imali i niži Forsirani ekspiracijski volumen-FEV1 kao i veću razinu izdahnutog NO u zraku te veću razinu eozinofila u sputumu. Svi ti parametri su povezani s težim stupnjem bolesti.

Razine vitamina D niže od 30 ng/ml su česte u odraslih bolesnika s astmom. U bolesnika s težim oblicima bolesti su u istraživanju izmjerene najniže vrijednosti. Nadoknada vitamina D mogla bi biti korisna u prevenciji i liječenju astme, zaključak je autora.

VEZANI SADRŽAJ > <