x
x

Vitamin D: više od vitamina

  Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing.

  23.01.2016.

Adekvatan status vitamina D je trenutno vrlo aktualna tema jer se smatra kako su sadašnje preporuke vjerojatno preniske te da nezanemariv broj ljudi ima nedovoljnu razinu cirkulirajućeg vitamina D. Ovo je posebno važno za starije osobe koje se slabo izlažu suncu i imaju povećani rizik od prijeloma pa su im često potrebni suplementi vitamina D.

Vitamin D: više od vitamina

Preporučen dnevni unos vitamina D

Adekvatan status vitamina D je trenutno vrlo aktualna tema jer se smatra kako su Za odrasle osobe preporučen dnevni unos u Republici Hrvatskoj je 5 mcg ili 200 IJ, a kao maksimalno dopušteni dnevni unos za zdrave odrasle osobe navodi se 10 mcg ili 400 IJ. Američke smjernice za referentni prehrambeni unos također navode vrijednost od 200 IJ za većinu odraslih osoba, međutim, osobama od 51-71 godine preporučuje se 400 IJ, a osobama starijim od 71 godine čak 600 IJ. Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se unos viši od 200 IJ.

 

Starije osobe trebaju nadoknadu vitamina D

Starije osobe imaju oslabljenu sposobnost sinteze vitamina D zbog stanjene kože.

Poznato je da vitamin D igra važnu ulogu u iskorištavanju kalcija u tijelu. Zapravo, za vitamin D prije možemo reći da je hormon nego nutrijent. Za dobar status vitamina D potrebno je izlagati se suncu (poznato je da muslimanke zbog religijom uvjetovanog načina oblačenja imaju sniženu razinu vitamina D u krvi). Sunčeve zrake potiču sintezu vitamina D u koži i dovoljno je 10-15 min sunčati lice i ruke nekoliko puta tjedno. Starijim osobama su potrebni i dodaci prehrani ukoliko zbog nemogućnosti kretanja ne mogu izlaziti iz kuće i dodatno, starije osobe imaju oslabljenu sposobnost sinteze vitamina D (zbog stanjene kože).

 

Vitamina D u hrani nema u znatnim količinama i malo je namirnica na tržištu koje su obogaćene vitaminom D. Samo je nekoliko namirnica s većim udjelom vitamina D: žumanjak, jetra, masnija riba i maslac. Margarini također sadrže vitamin D jer se obogaćuju. 

Premalen unos vitamina D

Nova studija pokazala je da što je razina vitamina D niža to je prisutno veće smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Premalen unos povezan je s više kroničnih poremećaja, od osteoporoze do dijabetesa tipa 1, čak i s karcinomom. Najnovije otkriće povezalo je vitamin D i kognitivne sposobnosti. Nova studija pokazala je da što je razina vitamina D niža to je prisutno veće smanjenje kognitivnih sposobnosti. U usporedbi sa ispitanicima koji su imali optimalnu razinu vitamina D, oni koji su imali najnižu razinu ovog vitamina imali su dvostruko veću vjerojatnost smanjenja kognitivnih sposobnosti.

 

VEZANI SADRŽAJ > <