x
x

Sunce pozitivno djeluje na oboljele od astme

  30.05.2013.

Istraživanje provedeno na King's College London pokazuje da izloženost suncu i količina vitamina D u organizmu utječu na astmu.

Sunce pozitivno djeluje na oboljele od astme

Prema rezultatima istraživanja, niske koncentracije vitamina D zbog nedovoljne izloženosti sunčevim zrakama povezane su s pogoršavanjem simptoma astme. Uz to, utvrđeno je da vitamin D normalizira funkciju dijela imunološkog sustava koji je kod pacijenata s astmom pretjerano aktivan. U časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology navodi se da su eksperimenti provedeni na 28 ispitanika pokazali da je pri tome presudna funkcija interleukina-17, karike imunološkog sustava koja je inače presudna za borbu protiv infekcija.

U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će pokušati utvrditi može li vitamin D pomoći pacijentima s astmom kojima ne pomažu uobičajeni lijekovi. U Hrvatskoj četiri do pet posto stanovništva ima astmu, od čega se procijenjuje da je oko 40 posto djece. Epidemiološki podaci govore da se učestalost bolesti povećava posljednjih 20 godina u svim starosnim grupama, naročito među djecom kod koje se bolest obično javlja u dobi od tri do pet godina.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gelPLIVIT D 2000Maxflu
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: