x
x

Fitoestrogeni mogu olakšati kasnu pojavu astme kod starijih žena

  10.11.2023.

U pregledu objavljenom u International Journal of Molecular Sciences, istraživači su istaknuli potencijal fitoestrogena kao tretmana za žene u menopauzi s kasnim početkom astme koji mogu ublažiti simptome oba stanja.

Fitoestrogeni mogu olakšati kasnu pojavu astme kod starijih žena

Fluktuacije ženskih spolnih steroidnih hormona tijekom menstruacije povezane su s egzacerbacijama astme, a odsutnost tih hormona tijekom djetinjstva i menopauze povezana je s manjim brojem i manje ozbiljnih epizoda astme.

Astma s kasnim početkom (LOA) kategorizirana je kao specifičan astmatični fenotip koji uključuje žene u menopauzi, i potrebno je istraživanje terapijske alternative koje bi mogle pružiti olakšanje starijim ženama koje pate od LOA.

Astma s kasnim početkom je često neatopična i razlikuje se po nedostatku eozinofilne upale; također se povezuje s pretilošću i zagađivačima kao što je dim cigarete. Češća je kod žena nego kod muškaraca, a razvija se između 27. i 65. godine. Astma s vrlo kasnim početkom, koja se razvija u žena u dobi od 65 godina i starijih, povezana je s niskim razinama i potpunim nedostatkom cirkulirajućih estrogena.

Prethodne studije su pokazale da hormonska terapija smanjuje rizik od LOA kod žena u menopauzi, ali zabrinutost oko nuspojava i dalje postoji. Fitokemikalije nude alternativu niskog rizika, ali hormonska terapija temeljena na fitoestrogenu i njezina uloga u LOA-i još nisu dobro proučeni.

Estrogenski receptori (ER) imaju dvije unutarstanične izoforme, alfa i beta. Pregled literature pokazuje  da se ekspresija ER-a razlikuje između astmatičara i onih koji nemaju astmu. Uglavnom su beta ER-i pojačano regulirani kod astme ili tijekom upala. Fitoestrogeni aktiviraju ER i pogoduju ženama u postmenopauzi, posebno onima s astmom, svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Studije na mišjim modelima pokazale su da dodatak E2 fitoestrogena kod miševa povećava ekspresiju antioksidativnih enzima i smanjuje upalu. Promjene hormonalnog statusa, imunološke i sustavne upale povezane s godinama mogu dovesti do predispozicije kod starijih osoba za više infekcija i egzacerbacija astme, ali također mogu potaknuti razvoj LOA.

Kao još jedan primjer potencijalne veze između fitoestrogena i astme, djelovanje fitoestrogena na estrogenski receptor, posebice beta-ER, povezano je sa smanjenom hiperreaktivnošću dišnih putova u mišjem modelu.

Potrebno je više istraživanja, ali nove terapije koje koriste fitoestrogene nude dodatnu prednost starijim ženama s LOA potencijalnim ublažavanjem nekih simptoma menopauze s manje nuspojava od drugih opcija. Oni također mogu pridonijeti učinkovitijim odgovorima na infekcije i upale koje žene u menopauzi vode do puno bolje kvalitete života.