x
x

Utjecaj vitamina D na prevenciju i liječenje malignih bolesti

  04.09.2023.

Istraživanja su pokazala da vitamin D može zaštititi od određenih vrsta raka, kao što su kolorektalni rak, rak mjehura i pluća, dok potencijalno povećava rizik za druge vrste raka, uključujući rak prostate i gušterače. Međutim, dokazi o suplementaciji vitaminom D za prevencija raka još uvijek su nedostatni i nedosljedni. Dodatak vitamina D u visokim dozama ne preporučuje se u ovom trenutku za prevenciju raka.

Utjecaj vitamina D na prevenciju i liječenje malignih bolesti

Vitamin D odavno je prepoznat po svojoj bitnoj ulozi u održavanju zdravih kostiju i zuba. Posljednjih godina sve je više istraživanja potencijalnog utjecaja vitamina D na maligne bolesti. Procjenjuje se da više od 10 milijuna ljudi godišnje umre od raka, što ga čini jednim od vodećih uzroka smrti u svijetu. Iako mnogi čimbenici pridonose razvoju raka, uključujući genetske čimbenike i čimbenike iz okoliša, istraživanje je pokazalo da vitamin D može igrati ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.

Vitamin D ima brojne fiziološke funkcije, poput protuupalnih, imunomodulatornih, proapoptotičkih i antiangiogenih učinaka. Pretkliničke studije su pokazale da bi mogao inhibirati karcinogenezu, usporavajući progresiju tumora stimulirajući diferencijaciju stanica i inhibirajući proliferaciju stanica raka. Proučavano je nekoliko vrsta raka u vezi s vitaminom D. Iako su potrebna dodatna istraživanja, neki dokazi upućuju na to da vitamin D može igrati ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Održavanje odgovarajuće razine vitamina D putem izlaganja sunčevoj svjetlosti, prehrane ili suplementacije može biti ključno u promicanju cjelokupnog zdravlja i smanjenju rizika od malignih bolesti.

Tatjana Bačun, Romana Marušić, Saška Marczi