x
x

Većim unosom vitamina D produljuju se telomere

  19.03.2017.

U novom istraživanju potvrđeno je da povećani unos vitamina D utječe na izduživanje telomera čije je skraćivanje znak biološkog starenja.

Većim unosom vitamina D produljuju se telomere

Već je poznato da prirodnim starenjem stanica dolazi do skraćivanja telomera pa se njihova duljina stoga smatra pokazateljem biološkog starenja cijelog organizma. No upravo vitamin D može utjecati na izduživanje telomera leukocita kod osoba srednjih godina. 

Znanstvenici su za istraživanje analizirali podatke 1542 osobe dobi 20 do 39 godina, 1336 osoba dobi 40 do 59 godina i 1382 osobe dobi iznad 60 godina. Otkrili su da doza od najmanje 50 nmol/L 25-hidroksivitamina D može izdužiti telomere osoba srednjih godina za 0,13-kbp (kilobazni parovi/tisuću parova baza). 

S obzirom na to da razvoj karcinoma može biti posljedica skraćivanja telomera, rezultati istraživanja upućuju na to da bi vitamin D mogao štititi organizam i od te maligne bolesti. Međutim, vrlo je bitno i slijediti zdrave prehrambene navike jer loše prehrambene navike, pretilost i sjedilački način života dovode do upalnih stanja pa također utječu na skraćivanje telomera. 

Izvor: Journal of Nutrition 

www.vitamini.hr